„Хъфингтън поуст“: 10 невероятни неща, които не знаете за България

„Хъфингтън поуст“: 10 невероятни неща, които не знаете за България
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

България? Защо да посетите България? България е красива страна, с величествени планини, пясъчни плажове, живописни села, добра храна и гостоприемни хора. Това пише авторът на британското издание „Хъфингтън поуст“ Елис Шуман. Той изброява 10 причини, заради които чужденците да посетят страната ни.

1. Розите. Българските рози не само са невероятно красиви, но и голяма част от тях се използват за износ. От тях се произвежда 85% от розовото масло в света, основна съставка за изработката на парфюми. Посетете България през май и юли, за да видите цветната реколта.

2. Киселото мляко. В България то е едно от най-добрите в света, с уникален вкус заради бактерията, която се ползва за приготвянето му. Лактобацилус булгарикус се среща единствено в българския въздух. Опитайте домашното овче кисело мляко, направено в планините, с мед или мармалад.

3. Кимането. Когато попитате нещо българин, може да останете объркани с неговия отговор. В страната кимането нагоре-надолу с глава означава отрицателен отговор, докато въртенето на главата хоризонтално значи „да“. За да е още по-объркано, когато местните хора говорят с чужденци, те често използват и двата жеста. Правят го често по-възрастните, които поддържат тази традиция, която датира от османско време.

4. Шопската салата. Смятана е за национално ястие, лесна за приготвяне с домати, лук, краставици, сурови или печени чушки и българско сирене. Често е приготвяна с магданоз, олио и оцет. Шопската салата е станала популярна по времето на комунизма, когато е била промотирана от „Балкантурист“ - държавната туристическа агенция.

5. Кирилицата. Българите пишат и четат, използвайки кирилица, а България е и страната, от която кирилицата се е наложила. Заслуга за това имат св. св. Кирил и Методий, родени през 9. век. Двамата братя са били християнски мисионери, които са използвали тяхната азбука, за да подобрят грамотността сред славянските народи в Първата българска империя. Празникът на двамата братя е най-честваният православен български празник.



6. Българските евреи. България е била съюзник на нацистите през Втората световна война, но въпреки това еврейското население в страната от около 40 000 души е било пощадено от Холокоста. Българската православна църква, политиците и гражданското общество са застанали зад евреите и са ги спасили от депортация. За съжаление, не може да се каже същото за 11 000 евреи от Македония - област, управлявана от България през войната.

7. Златото. Най-старото златно съкровище в света бе намерено в гробница западно от Варна, недалеч от Черно море. Открито през 1972 година случайно от обикновен работник, златното съкровище датира от 4560-4450 година пр.Хр. На мястото са открити над 3000 златни артефакта, което доказва и че местните хора са имали търговски отношения с далечни и близки народи.


8. Ракията. Алкохолната напитка е считана за национално питие на страната. Прави се от ферментирали плодове и съдържа около 40% и дори 80% алкохол, когато е варена в домашни условия. Ракията може да бъде направена от круши, грозде, праскови, кайсии и дори от микс от плодове. Обикновено се сервира първа на масата заедно с шопската салата. Хората вдигат наздравици, удряйки чашите си и казват „Наздраве“. Направете така, че когато го правите, да гледате хората в очите!


9. Гайдите. Българите се гордеят със своята гайда - торба, която се прави от кожа на коза или овца. Българската гайда се нарича каба гайда, която е по-голяма от тази на други страни в Източна Европа. През май 2012 година 333 български гайди поставиха световен рекорд на Гинес.


10. Мартениците. Ако сте в България на 1 март, можете да се присъедините към честванията за Баба Марта (Grandmother March). На този празник се приветства предстоящата пролет и българите си разменят малки пискюли и гривни от червена и бяла прежда. Мартениците се носят около китката или прикрепени върху дрехите, докато човек види първия за годината щъркел или цъфнало плодно дръвче, като предвестници на пристигането на пролетта.

#ракия #мартеници #български #евреи #кирилица #злато #рози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници