Гръцкият премиер: Комунистите измислиха македонския език

Гръцкият премиер: Комунистите измислиха македонския език
Самарас коментира проблема между двете страни за името на Македония и как ще се отрази това на европейската й интеграция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Андонис Самарас разгневи македонците и бе заклеймен от местните медии заради изказването си в Европейския парламент в Страсбург в сряда, че не знае за съществуването на македонски език и че той е бил измислен от комунистите. До това изказване се стигна, след като журналист от Скопие му каза, че македонският език съществува и е признат от лингвистите, че на този език се говори от членовете на македонското малцинство в Гърция, което гръцката държава не признава. Самарас му отговори на френски език, че езикът е измислен от комунистите.

Самарас коментира проблема между двете страни за името на Македония и как ще се отрази това на европейската й интеграция. Според него Скопие показва голяма неотстъпчивост и това е лош знак не само за Гърция, но и за целия свят.

„В Европейския парламент решихме да не започваме преговори със страните, които днес не отговарят на критериите, тъй като с това се поставя под въпрос обективността на разширяването и на целия процес в Европейския съюз. Щом ми поставяте въпроса, искам да добавя, че когато неотстъпчивостта заменя диалога, нещата стават много трудни за решаване“, каза Самарас, цитиран от македонския вестник „Дневник“.

#Македония #Скопие #Андонис Самарас #Самарас #Страсбург #Гърция #македонски език

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници