Sony SmartBand е много повече от обикновен фитнес тракер

Sony SmartBand е много повече от обикновен фитнес тракер
A A+ A++ A

Фитнес гривните и другите аксесоари от категорията "носима електроника" стават все по-популярни и по-уверено навлизат и в България. В магазините вече има разнообразие от умни часовници, които могат да се свържат със смартфон, но за търсещите нещо по-евтино и просто като функционалност изборът не е особено голям. Точно такава е гривната Sony SmartBand SWR10, която, за щастие, е съвместима с всички устройства с Android 4.4. Това изискване е заради използвания стандарт за връзка Bluetooth 4.0 Low Energy, а поддръжката за него беше добавена именно с тази версия на платформата. Все пак ако имате телефон Xperia ще получите достъп до някои екстри като например автоматичното разпознаване на активността с метод на транспорт и използване на велосипед.

С джаджата японската компания стъпва на пазар, който започва да става пренаселен с десетки устройства и много по-голям брой компании, които се опитват да ни помогнат да съберем повече данни за физическата ни активност, да ги анализираме и в крайна сметка да ни помогнат да подобрим качеството си на живот. Именно затова е важно за Sony да отличи предложението си от останалите подобни и компанията има интересни идеи, с които да го направи, като добавя нова функционалност, липсваща при останалите. Тя, наред с данните за направените стъпки и т.н., ще ви помогне да създадете дневник на живота си.

На пръв поглед устройството е като останалите подобни джаджи и се състои от ядрото Core, което върши цялата работа по събирането на данни и изпращането им към телефона, и удобна силиконова гривна за прикрепяне към ръката. В комплекта има гривни в два размера за по-добро напасване за различните хора. Закопчаването става чрез метална пластина, която до известна степен служи и като дизайнерски акцент и се вади лесно, за да се прехвърли между гривните. Вече се продават и комплекти в различни цветове, така че персонализацията е повече от лесна. При представянето на устройството компанията анонсира и дизайнерски инициативи за създаването на атрактивни и уникални гривни.

В гривната е скрита най-важната част на SmartBand - малък водоустойчив модул със сензори, батерия, която се зарежда през MicroUSB порт и Bluetooth възможности за връзка. Има още 3 LED индикатора и хардуерен бутон, който служи за превключване на режимите на работа, записване на важни моменти и управление на едно приложение. Да, дори такова малко устройство работи с приложения, но в даден момент може да е заредено само едно - изборът става през телефонния софтуер. Повърхността на гривната е чувствителна на почуквания, което също се използва за управление на избраното приложение.

Настройването е пределно лесно - джаджата е снабдена с NFC възможности и ако имате такъв телефон, просто трябва да го допрете до гривната, за да ги свържете. При това ще се отвори Play Store, за да изтеглите съответното приложение. Нужни са две - Smart Connect и Lifelog. Първото осигурява начин за контрол на гривната и различните й функции, а второто служи за отчитане на активностите ви. През Smart Connect можете да активирате събуждане чрез вибрация в определен час (когато спите най-леко), известяване, ако се отдалечите от телефона и Bluetooth връзката се наруши, и получаването на известия от инсталираните в телефона приложения. Нотификации има и за входящи обаждания и съобщения.

За да започнете с приложението Lifelog, е необходимо да направите профил, в който да въведете различни персонални данни като възраст, височина, тегло и пол. Ако желаете, можете и да промените дължината на крачките си при ходене и тичане, но приложението е в състояние да ги определи автоматично. Lifelog записва куп различни параметри - като започнем от стандартните за всеки фитнес тракер като изминато разстояние, направени крачки, изгорени калории и време за сън и стигнем до неща като прекарано в разговори време, направени снимки, слушана музика, разгледани сайтове, време за игри, видео и музика и т.н., т.е. нещата, които правите с телефона. Така можете да се върнете назад във времето и да видите в даден момент какви снимки сте направили, колко сте говорили, колко писма сте разменили, колко време сте отделили на Facebook и Twitter и т.н.

Всеки от тези параметри може да бъде разгледан за ден, седмица, месец и година, а освен това има възможност за всеки от тях да поставите определена цел - например да направите 10 000 крачки, да заснемете 10 снимки, да спите 8 часа и т.н. Ако има някакъв по-специален момент, който искате да запазите изрично, можете да направите това с двойното натискане на бутона на гривната. При това ще се запише локацията, видът дейност, времето в моментът и т.н. След това може да поставите бележка за какво се отнася тази отметка. Продължителното натискане на бутона превключва между два режима - дневен и на сън, но ако си лягате в определено време всеки ден, може да активирате автоматичното преминаване в този режим.

По отношение на допълнителните приложения положението в момента е малко ограничено. Sony предлага няколко опции, които са активни през Smart Connect, с възможност за изтегляне на допълнителни от Play Store, но няма особено богат избор на такива. Едно от тях позволява откриване на свързания с него телефон - с едно почукване той започва да звъни, а с две звъненето спира. Друго позволява стартирането на камерата и заснемането на кадър, а трето дава контрол над екшън камерата на Sony, ако имате такава. Една от вградените функции позволява управлението на музикалния плеър в телефона.

В заключение, Sony SmartBand SWR10 е интересен аксесоар с много възможности за следене на персоналните навици, свързани със спорт, активност и употреба на телефона, но ни се струва, че има място за допълнително подобряване на софтуерните функции на съпътстващите приложения и добавянето на някакъв социален аспект - например за връзка и съревнование с приятели. От друга страна, Sony едва сега започна да развива тази продуктова линия и обещава в нея да добави и още продукти, така че очакваме компанията да продължи да допълва функциите на приложението Lifelog, което отличава SmartBand от останалите фитнес гривни на пазара.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници