Няма изтичане на ликвидност от нито една банка

Няма изтичане на ликвидност от нито една банка
„Няма изтичане на ликвидност от нито една банка“, заяви на брифинг в парламента министър-председателят Пламен Орешарски. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

„Няма изтичане на ликвидност от нито една банка“, заяви на брифинг в парламента министър-председателят Пламен Орешарски. Той коментира, че в последните два дни сме били свидетели на много спасители на банковата система, в това число от средите на тези, които в последната седмица усърдно са я дестабилизирали.

Орешарски подчерта, че буферът, който Министерството на финансите е осигурил е неизразходван и е допълнителна гаранция и че всички по-нататъшни опити за дестабилиация няма как да успеят при параметрите, с които разполага банковата система.

Според премиера, доверието е възстановено към сферата, а банките още веднъж са доказали, че са достатъчно ликвидни и със собствения си ресурс са издържали. По отношение на одобрената от ЕК държавна помощ в размер на 3,2 млрд. лева, Орешарски уточни, че това не са пари на Европа, а е одобрение на държавна помощ, която българското правителство би оказало на банките.

Министър-председателят заяви, че всяко българско правителство ще подкрепя усилията на Българската народна банка в посока стабилност, капиталова адекватност и ликвидност.

#Пламен Орешарски #Европа #правителство #ресурс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници