Android L намалява сериозно консумацията на енергия

Android L намалява сериозно консумацията на енергия
A A+ A++ A

Един от акцентите в следващото издание на Android, което очакваме да излезе тази есен, е поставен върху намаляването на енергопотреблението. Работата в тази насока е под шапката на т.нар. Project Volta и организира промени в различни области на операционната система. Според тестовете на Google събуждането на устройство за 1 секунда консумира енергия за 2 минути работа в режим на изчакване, тъй като при това се събужда процесорът и се активира модемът за проверка за ъпдейти. За да се справи с това, Android L включва ново API JobScheduler, което събира заявки от приложения с ниска важност и ги изпълнява на по-късен етап - например когато устройството е свързано със зарядното.

Google са добавили и подобрен инструмент за следене на заряда на батерията, който е наречен Battery Historian. Той осигурява по-добър поглед над разхода на енергия, като визуализира различни аспекти на енергопотреблението и позволява да се видят проблемните места. В допълнение, своят принос за намалената консумация дава и преходът от Dalvik към ART - по-бърза виртуална машина, която компилира приложенията само веднъж, а не всеки път при стартиране.

От ArsTechnica са решили да проверят дали всичко това дава резултат и са провели малко тестове. Резултатите от тях са изненадващи - оказва се, че Nexus 5 с Android L и Project Volta при еднакви други условия е работил с 30% по-дълго време, или с 2 часа повече в сравнение с Android 4.4. Това време може да се удължи допълнително чрез включената функция battery saver, която редуцира производителността и яркостта и прекъсва интернет връзката при изключен екран. Всичко това е постигнато с актуалната версия на Android L, която все още е тестова и не е готова за масова употреба, така че подобрението във финалното издание може да е още по-голямо.

http://arstechnica.com/gadgets/2014/07/examining-project-volta-we-put-android-l-through-our-battery-test/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници