Българската фрегата „Верни” в операция на НАТО в Средиземно море

Българската фрегата  „Верни” в операция на НАТО в Средиземно море
Задачите на българския кораб са да участва в наблюдението и контрола на корабоплаването в назначени райони във взаимодействие с Постоянната военноморска група на НАТО. Снимка: www.maritime.bg
A A+ A++ A

Фрегатата „Верни“ от състава на военноморските ни сили ще вземе участие в операцията на НАТО в Средиземно море Active Endeavour. С щатното си въоръжение и екипаж до 153 души, тя ще се включи в операцията между 10 октомври и 8 ноември.

Active Endeavour осигурява присъствието на НАТО в Средиземно море и демонстрира решимостта на държавите – членки на Алианса, в борбата с тероризма.

Задачите на българския кораб са да участва в наблюдението и контрола на корабоплаването в назначени райони във взаимодействие с Постоянната военноморска група на НАТО.

През август 2013 г. фрегатата „Верни“ не успя да засече и да обстреля мишена, която имитираше нарушител на въздушното ни пространство по време на съвместното българо-сръбско учение на полигона в Шабла. Фрегатата е въоръжена с американски зенитно-ракетен комплекс „Сий Спароу“. Неговата електроника не успяла да разпознае мишената като враг и не последвала команда „пуск“. После срещу „Верни“ бе изстреляна мишена от ракетен комплекс „Волхов“, която бе прихваната и унищожена, но само с електронен спусък.

#Верни #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници