Изборите в Русия като риалити шоу

Изборите в Русия като риалити шоу
Камерите в изборните секции са уловили много забавни моменти, но има съмнения, че ще засекат някакви нарушения. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Риалити експериментът на Владимир Путин граничи с комедийно шоу, маскирано зад уж сериозната гаранция срещу фалшификации на президентските избори в Русия в неделя, се отбелязва в коментар на АФП.

След сигналите за манипулиране на парламентарния вот през декември, които предизвикаха масови опозиционни протести, настоящият премиер и най-вероятният бъдещ президент Владимир Путин нареди поставянето на над 100 000 уеб камери в избирателните секции.

Не е ясно дали тази система може да гарантира прозрачност, защото според наблюдателите на изборите материалът от камерите трудно ще бъде използван като приемливо доказателство в съда, а и повечето камери са твърде далеч от урните, за да може да се видят детайли.

Този вот в Русия се наблюдава от над 27 000 наблюдатели, които подадоха сведения за над 2000 нарушения на избирателния процес, предава АФП, цитирана от „Фокус“. От Централната избирателна комисия обаче отхвърлиха да е имало сериозни нарушения.

Устройствата започнаха предаването на изборите на живо в събота преди отварянето на избирателните участъци. Това направи възможно наблюдаването на живота в училища, селски клубове и други обществени сгради, където се провеждат изборите, и практически превърна изборния процес в телевизионно риалити шоу.

Някои камери показаха как малки момчета се бият в класната стая и се търкалят по пода по време на час в училище. Камера в избирателна секция в Москва показа как двойка влюбени се целуват на пейка в помещението близо до урната.

В Сасово, град в район Рязан, южно от Москва, можеше да се наблюдава как жени с накъдрени коси и дълбоки деколтета танцуват цяла нощ под звуците на руската диско музика в събота вечер.

В Тюмен мъж на име Николай празнува рождения си ден в декорирана с балони избирателна секция в събота вечер. Камерите показаха дълга маса, преливаща от цветя и бутилки алкохол.

Декорът стана по-суров в неделя, когато масите бяха разчистени, за да се направи място за бюлетините.

Интернет потребителите през цялата нощ споделяха линкове на най-интересните моменти в социалните мрежи.

#Русия #избори #Владимир Путин #премиер #президент #камери #риалити #Москва #наблюдатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници