Siri скоро ще ви разбира много по-добре благодарение на неврална мрежа

Siri скоро ще ви разбира много по-добре благодарение на неврална мрежа
A A+ A++ A

Идеята на невралната мрежа е да се използват компютърни модели на учене, които да са свързани подобно на невроните в човешкия мозък, за да се подобри разбирането на машините на човешкия език. Допреди 5 години на тази теория не беше обърнато сериозно внимание, но през 2009 Microsoft финансира проучване на ефективността на невралните мрежи при разбиране на език и постига 25% по-добри резултати от тогавашния стандарт.

Този момент води до цялостна промяна в подхода към разбирането на човешкия език и изкуствения интелект. 5 години по-късно Google използва неврални мрежи, за да подобри гласовото разпознаване на Android, суперкомпютърът на IBM, Watson, използва същата технология, а Microsoft пък са я имплементирали в Skype Translate, който превежда човешка реч от един език на друг почти в реално време.

Единствената голяма компания, която не ползва неврални мрежи за гласово разпознаване, е Apple и това най-вероятно ще се промени скоро. Досега Apple са ползвали технология за гласово разпознаване от Nuance, лидера в тази индустрия. Въпреки че Apple не са коментирали, по темата се заговори, че компания сформира свой собствен екип за изкуствен интелект и Siri скоро също ще бъде подкрепена от неврална мрежа.

Миналата година калифорнийската компания е наела Алекс Асеро от Microsoft, след като той е работил там в продължение на 20 години по технология за разпознаване на човешка реч. Аpple са привлекли също и Гунар Евърман от Nuance. Друг човек, който наскоро стана част от екипа за изкуствен интелект, е Арнаб Гошал, изследовател от Университета в Единбург. С тези нови допълнения, според Питър Лий, който води изследователския отдел на Microsoft, в рамките на шест месеца Apple ще са настигнали Google и Microsoft и ще използват неврални мрежи, за да подобрят значително гласовото разпознаване на Siri.

http://www.wired.com/2014/06/siri_ai/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници