Френската прокуратура повдигна обвинение за корупция на Никола Саркози

Френската прокуратура повдигна обвинение за корупция на Никола Саркози
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Френската прокуратура е повдигнала официално обвинение за корупция на френския президент Никола Саркози, управлявал в периода 2007 – 2012 г.

Бившият държавен глава е обвинен за даване на подкуп, използване на служебното положение за лични цели (търговия с влияние) и в скриване на факти за нарушения и търговска тайна.

Саркози беше задържан във вторник сутринта и откаран за разпит в парижкото предградие Нантер, на около 10 км от Париж. Там бе разпитван в продължение на около 15 часа, а по-късно през нощта бе откаран в Париж за разговори със съдия.

Френски медии съобщават, че адвокатът на Саркози е бил арестуван по дело за предполагаема търговия с влияние и нарушаване на следствената тайна, по което беше замесено и името на бившия френски президент. 

Тиери Ерцог е в предварителен арест, за да бъде разпитан от отдела за борба с корупцията в съдебната полиция. Двама високопоставени френски магистрати също са арестувани.

Следователите опитват да установят дали бившият държавен глава, с подкрепата на Ерцог, е пробвал да се сдобие с информация от висш магистрат по разследване, в което бил замесен, срещу обещание за престижен пост.

#Саркози #Никола Саркози #Франция #прокуратура #корупция #обвинение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници