От 1 юли: Цената на природния газ пада, парното и тока поскъпват

От 1 юли: Цената на природния газ пада, парното и тока поскъпват
ДКЕВР реши да намали цената на природния газ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прогнозите, че няма да има драстично поскъпване на парното след днешната среща на ДКЕВР се оправдаха. 

От пресцентъра на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) съобщиха, че средното увеличение за цените на топлинната енергия от 1 юли е 2,6%. На свое закрито заседание комисията прие решение за утвърждаване на цени на топлинна енергия на дружествата от сектор „Топлоенергетика” от 1 юли 2014 година.

Токът обаче поскъпва от 1 юли. Цените на ЧЕЗ стават съответно 0,153 лева за дневна тарифа и 0,086 лева за нощна тарифа. Това е повишение съответно с 2,78% и 2,22% спрямо цените от 1 януари 2014 година. За Енерго - Про цената на електричеството се променя с 2,5% за дневна тарифа и абонатите вече ще плащат по 0,163 лева за киловатчас. Нощната тарифа вече е 0,089 лева, което е намаление от 1,01% спрямо цените от началото на годината. За клиентите на EVN България е предвидено най-малкото увеличение на цените – с 0,64% за дневната и с 0,22% за нощната тарифа или 0,154 лева (дневна тарифа) и 0,869 лева (нощна тарифа).

Като основен мотив за завишените цени ДКЕВР посочи задълженията на Национална електрическа компания (НЕК), които са над 1,5 млрд. лв. През октомври се очаква ново повишение на цените.

ДКЕВР обаче намали цената на природния газ с 1.81%.

Решението на Комисията за намаление на горивото се аргументира с определянето на усреднените стойности на алтернативните горива за предходните девет месеца с включени отчетените котировки за месец септември 2013 година и изменението на усреднените стойности за текущия ценови период спрямо определените за предходния ценови период. Коригирана е и прогнозната калоричност на природния газ в съответствие с отчетените цени по фактури за предходните месеци.

#ДКЕВР #топлофикация #Булгаргаз #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници