6 млн. лева струват щетите от потопа в Добрич, в Търново - 20 млн.

6 млн. лева струват щетите от потопа в Добрич, в Търново - 20 млн.
Потопът в Добрич нанесе щети за милиони левове. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първите изчисления показват, че водната стихия в Добрич е нанесла щети за над 6 млн. лв. Вече седми ден продължава борбата с последиците от потопа. В четвъртък лекари и медицински персонал разчистваха Диагностично-консултативния център, който пострада сериозно от наводнението.

В нощта на потопа водата в ДКЦ залива мазетата и достига първите етажи на сградата. Оборудване за хиляди левове вече е напълно неизползваемо. Работещите в лечебното заведени са сменили белите престилки с работни дрехи и продължават да изнасят залятата медицинска техника.

От ръководството на поликлиниката все още изчисляват щетите, нанесени от потопа.

"Нямам представа за това какъв е размерът на щетите. До сега цялото електрическо захранване, всички табла са под вода и се възстановяват в момента. Централната стерилизация е под вода, водолечението, колкото и абсурдно да звучи, е под вода, всички складови помещения, архиви - всичко това нещо е под вода и под кал", заявява изп. директор на ДКЦ 2 ООД д-р Валери Веселинов.

Поликлиниката обслужва средно около 1000 души на ден. Всички тези пациенти в момента се връщат заради невъзможност да се работи нормално. Всеки ден престой и без работа обаче води до допълнителни загуби на медицинското заведение .

След разчистването лечебното заведение ще има нужда от средства да възстанови поне част от унищожената от водата апаратура, инструменти и консумативи, за част от които разчитат и щедри дарители да се отзоват. Медиците призовават всички свободни граждани да им помогнат при разчистването.

Междувременно, между 3 и 4 милиона е поискал в сряда на заседание на Министерски съвет кметът на община Велико Търново Даниел Панов. Той е бил единственият градоначалник, присъствал на заседанието, като е запознал правителството с оценката, направена до момента на щетите от наводнението в региона. Засега те са на стойност около 12 млн. лв. Очаква се след окончателното приключване на оценките сумата да надхвърли 20 млн. лв.

40 къщи са наводнени във Велико Търново, като е направена оценка на 23 от тях и щетите възлизат на 62 300 лв., каза Даниел Панов. В Килифарево са наводнени 46 имота, оценени са 41, щетите са на стойност 241 226 лв. 85 са пострадалите къщи в Дебелец, оценени са 78, а стойността на щетите възлиза на 290 622 лв.

Според кмета, за да се предотвратят максимално пораженията от следващо покачване на водата, спешно трябва да се почистят реките и коритата им от дървета и наноси.

#Добрич #ДКЦ #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници