Риба и жаби плуват в наводнените сгради в Добрич

Риба и жаби плуват в наводнените сгради в Добрич
Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Жива риба и жаби плуват в част от наводнените сгради в Добрич, информира „Дарик“. В двора на мебелната фирма „Бряст“ работници намерили няколко риби, плуващи в образувалите се след потопа локви, съобщи изпълнителният директор на фирмата Иван Калинков.

В една от наводнените детски градини пък водата разнасяла жаби.

Щети за милиони левове са нанесени в индустриалната зона на града

Само в „Бряст“

водата е съсипала продукция и машини за около милион и половина лева

заяви Иван Калинков. Той сподели, че според каноните на доброто менажиране цялото имущество на предприятието е застраховано, но работният процес ще бъде преустановен поне за два месеца.

„Около 120 души излизат на улицата само от нашата фирма, хиляди работници от пострадалите в съседство малки и големи предприятия също преустановяват работа", обяви Калинков.

Той разказа още, че наводнението е унищожило няколко модерни машини с микропроцесорно управление, мострени изделия, масивен дървен материал и фурнири. Повредени са електродвигателите на всички останали технически съоръжения.

По време на пороя от 19 юни водата в производствените халета достигнала почти 2 метра, припомни още директорът на мебелната компания. Той бе категоричен, че при първи по-сериозен дъжд бедствието ще се повтори, защото дерето на река Добричка е невероятно затлачено.

Междувременно по-рано през деня

бедственото положение в Добрич бе отменено

Продължава отстраняването на щетите от наводнението. За последна нощ ще могат да пренощуват настанените в кризисния център в зала „Добротица“. Около 20 души са били в залата по обед, а утре сутрин те ще трябва да напуснат.

За тези от тях, чиито жилища са напълно необитаеми, ще се търси вариант за настаняване в общинския жилищен фонд, най-вероятно в бившите студентски общежития в града.

Ако се налага, ще се търсят и фургони за временно настаняване на бездомните, информира секретарят на общината Румен Русев.

660 са подадените до момента заявления от пострадалите в наводнението

Комисиите пък са обходили и посетили 277 наводнени имота за описване на щетите.

Най-проблемен и към този момент остава районът на Хуманитарната гимназия в Добрич, където в канализационните шахти са затлачени милиони кубици вода, според информацията на шефа на ВиК инж. Юлиан Иванов. Днес по обед се е наложило спиране на водоподаването в района и сега нивото на водата е спаднало на около метър и половина в шахтите, каза Иванов. Вече трети ден екипите на водното дружество работят на агрегати поради липсата на електрозахранване.

От общината днес

започнаха дезинфекция на почистените домове, производствени сгради и дворове

Веднага след стабилизиране на времето ще започне и обработката на площите срещу комари, но за да има устойчивост на обработката, поне две седмици след това не трябва да има валежи, уточниха от градската управа.

Иначе през целия ден днес валяха съобщения за дарения, пристигащи от цялата страна към Добрич. Министерството на земеделието изпрати 120 палета с минерална вода, „Мини Марица-изток“ дари 23 000 литра минерална вода и 120 чифта гумени ботуши.

Електроенергиен системен оператор е закупил санитарни принадлежности за 20 000 лева, Български енергиен холдинг дарява на нуждаещите се лични вещи от първа необходимост, а Булгаргаз изпрати екипи и техника за почистването на града.

Малчуганите в Добрич също се включиха със свои сили и средства в кампанията за подпомагане на бедстващите. Децата от програма „Еколято“ към Общинския младежки център в града събраха храна и вода, които занесоха в кризисния център в зала „Добротица“.

#Добрич #наводнения #щети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници