Прашен въздух усложнява обстановката във Варна

Прашен въздух усложнява обстановката във Варна
Освен тиня и кал във Варна има и облаци прах. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тинята и калта отстъпиха място на праха в най-пострадалия от пороите варненски кв. „Аспарухово“. В пъти над нормите е запрашеността в момента там. Най-застрашени са децата и хронично болните пациенти.

Непоносима миризма и облаци прах. Така изглеждат най-критичните точки на бедстващия квартал.

Още миналата седмица Екоинспекцията е издала предписания на Общината да изчисти всички пътни артерии, през които е минала водата, до края на месеца. Централните улици вече се мият, но мръсотията е много.

В квартала вече работи изнесен медицински пункт. На място лекарите ще преценяват състоянието на пациента и при нужда ще го транспортират до поликлиниката в квартала за безплатно лечение.

Стойностите на фини прахови частици в морската столица са 1,01 пъти над средноденонощната норма, предаде БТА. Запрашен повече от обичайното се оказа и Видин. Там фините прахови частици във въздуха също надвишават нормалната концентрация с показател 1.0.

А веднага след трагедията в кв. „Аспарухово“, хората се обединяват, за да почистят поне детската градина. Дезинфекцията обаче продължава дни наред. Това е и причината много хора да гледат децата си у дома.

„Изчакахме резулатите от пробата от водата и вчера излезе резултатът - отрицателен е и водата е добре. Годна е водата. Всичко е дезинфекцирано, всичко е оправено и мисля, че съвсем нормален процес ще протече“, заяви директорът на детска градина „Морски свят“ Величка Иванова.

Голяма част от родителите обаче не доведоха децата си заради страха и спомена от случилото се.
Останалите градини в „Аспарухово“ също се възстановяват от наводнението. Към момента опасност няма.

#Варна #Аспарухово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници