ООН: Над 1000 убити в джихадистката офанзива в Ирак

ООН: Над 1000 убити в джихадистката офанзива в Ирак
Над 900 души са намерили смъртта си при насилието в Ирак през май, сочат данни на ООН и на местните власти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 1000 души са били убити между 5 и 17 юни в областите на Ирак, където в момента джихадистите провеждат офанзива, съобщи Върховният комисариат на ООН за човешките права.

„Най-малко 757 цивилни са били убити, а 599 са били ранени в провинциите Нинив, Дияла и Салахедин между 5 и 22 юни. Най-малко 318 души са загинали, а 590 са били ранени в същия период в Багдад и в други южни области“, заяви говорителят на Върховния комисариат Рупърт Колвил на пресконференция.

Той поиска отговорните да бъдат съдени и обяви, че продължават да получават сигнали за отвличания в северните области и в Багдад.

Сунитските бунтовници, водени от Ислямска държава в Ирак и Леванта, започнаха широка офанзива и завладяха големи територии в четири провинции в северната и източната част на страната.

„ИДИЛ разпространи десетки видеа, показващи жестокости, обезглавявания и престрелки извън боевете с войниците, полицаите и хората, явно нападани заради религията или етническия си произход, включително шиитите и малцинствените групи като туркомани, шабак, християни и йезиди“, заяви Колвил, цитиран от АФП.

Над 900 души са намерили смъртта си при насилието в Ирак през май, сочат данни на ООН и на местните власти.

#ООН #убити #джихадистката #офанзива #Ирак #Рупърт Колвил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници