Албания получи статут на кандидат за ЕС

Албания получи статут на кандидат за ЕС
Решението беше взето по време на среща на външните министри на страните членки в Люксембург след препоръка на Еврокомисията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Страните членки на Евросъюза решиха да се даде на Албания статут на кандидат за присъединяване към съюза. Европейската комисия съобщи, че преговорите ще бъдат продължителни и ще принудят страната да извърши съществени реформи в правораздаването.

Решението беше взето по време на среща на външните министри на страните членки в Люксембург след препоръка на Еврокомисията. То трябва да бъде потвърдено от държавните и правителствени ръководители на срещата им на върха в сряда и четвъртък.

"Статутът на кандидат отваря пътя за преговори, които ще отнемат време", посочи ЕК.

Нейната препоръка за даването на такъв статут е с цел да се насърчи напредъкът в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и в установяването на правова държава.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле написа на профила си в „Туитър“, че това решение е „признание за усилията за реформи и насърчение за повече реформи“, отбелязва Ройтерс.

Албания подаде официална молба за членство в ЕС в края на април 2009 г. От 1 април 2009 г. влезе в сила Споразумението за стабилизиране и асоцииране на Албания с ЕС, което е първият етап по пътя към членство в Съюза.

#Албания #статут #Еврокомисията #Люксембург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници