Руската банка няма да участва в рекапитализация на КТБ

Руската банка няма да участва в рекапитализация на КТБ
Внешторгбанк (ВТБ), една от трите най-големи банки в Източна Европа, не планира да участва в рекапитализацията на Корпоративна търговска банка. Снимка: clubz.bg
A A+ A++ A

Внешторгбанк (ВТБ), една от трите най-големи банки в Източна Европа, не планира да участва в рекапитализацията на Корпоративна търговска банка (КТБ), която има финансови проблеми. ВТБ притежава акции в българската банка на стойност по-малко от 10 млн. евро, съобщи за РИА „Новости“ източник от ВТБ.

Българската народна банка постави под особен надзор четвъртата по големина българска банка заради рязкото влошаване на нейното финансово положение. Отстранен от работа е Надзорният съвет на КТБ и в момента се прави комплексна проверка.

„Ние имаме акции за по-малко от 10 милиона евро, цялата сума е хеджирана. Няма да спасяваме банката и да участваме в нейната рекапитализация“, казва събеседникът на РИА Новости.

Пресслужбата на „ВТБ Капитал“, дъщерната инвестиционна банка на ВТБ, която придоби акции на КТБ, отказа да коментира ситуацията.

Миналата седмица теглене на депозити, възлизащи на 20%, принуди ръководството на КТБ да се обърне към БНБ за външна помощ. Паниката сред вложителите беше провокирана от големия кредитополучател, бизнесмен и политик Делян Пеевски, че мажоритарният акционер на КТБ Цветан Василев се готви да го убие, коментира агенцията. Василев отрича всички обвинения.

#КТБ #ВТБ #ВТБ Капитал #банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници