Сепаратистите в Източна Украйна съгласни на примирие до 27 юни

Сепаратистите в Източна Украйна съгласни на примирие до 27 юни
В отговор на едностранното прекратяване на огъня от страна на Киев се задължаваме да прекратим огъня от наша страна. Прекратяването на огъня ще действа до 27 юни“, заяви премиерът на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Бородай (вдясно
A A+ A++ A

Лидери на сепаратистите в Източна Украйна са дали съгласието си да прекратят въоръжените сблъсъци с правителствените сили до 27 юни.

„В отговор на едностранното прекратяване на огъня от страна на Киев се задължаваме да прекратим огъня от наша страна. Прекратяването на огъня ще действа до 27 юни“, заяви премиерът на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Бородай по време на тристранните преговори за решаване на украинската криза между Москва, Киев и ОССЕ, и самопровъзгласените републики.

В понеделник трите страни започнаха обсъждане за изпълнението на мирния план на украинския президент Петро Порошенко за уреждане на кризата в източната част на страната.

В случай на прекратяване на огъня, ние ще можем да се споразумеем и да преминем към началото на консултации за водене на преговори за мирно урегулиране на конфликта. Придвижването на войски на териториите на републиките (ДНР и ЛНР) също се прекратява” каза още Бородай

В преговорите участват Хайди Талиавини, представителка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Михаил Зурабов – извънреден и пълномощен посланик на Русия, и бившият украински президент Леонид Кучма, както и лидери на проруските сепаратисти.

През миналата седмица Порошенко представи плана си за мир, обявявайки едностранно прекратяване на огъня.

От своя страна руският президент Владимир Путин е обсъдил мирния план на Петро Порошенко с президента на САЩ Барак Обама.

„ Владимир Путин е подчертал, че пълното прекратяване на бойните действия в Източна Украйна и началото на директни преговори между воюващите страни трябва да имат най-висок приоритет за нормализирането на ситуацията в югоизточните украински региони”, гласи изявление от Кремъл.

#Русия #Украйна #Източна Украйна #Донецка народна република #Луганска народна република #Александър Бородай #Организация за сигурност и сътрудничество в Европа #Владимир Путин #сепаратисти #Петро Порошенко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници