Кметът на Варна: Всички са виновни за трагедията

Кметът на Варна: Всички са виновни за трагедията
Портних добави, че основният проблем в района са свлачищата, който застрашават много от жилищните постройки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Всички имат вина за случилото се. При такава човешка трагедия, има и чувство за вина“, заяви кметът на Варна Иван Портних относно бедствените наводнения в града, при които най-тежко пострада кв. „Аспарухово“.

Портних коментира, че много от нерегламентираните сгради в квартала са се появили през 60-те и 80-те години на миналия век, след преместването на жители, обитавали района на строителство на язовир.

„Това е станало с решение и разрешение на общинския Народен съвет тогава, без документи. Става въпрос за близо 300 сгради без статут“, каза още той.

„От година и половина са влезли в строителните граници с влизането на Общия устройствен план на Варна. Аналогичен е случаят и в района на „Максуда“, и във „Владиславово“. Започнали сме поетапни стъпки, в две от махалите има уведомления до хората за доброволно напускане. Процедури са стартирани, но това са десетилетия бездействие“, отбеляза кметът.

Според него, ако към момента цялото нерегламентирано строителство трябва да бъде разрушено, „ще имаме над 1000 семейства, които просто няма къде да отидат“. 

Портних добави, че основният проблем в района са свлачищата, който застрашават много от жилищните постройки.

„Тук трябват целеви средства и този проблем трябва да се решава бързо, защото ще настъпи същото. В момента нивото на подпочвените води е голямо, има няколко локални свлачища в различни райони на „Аспарухово“, допълни кметът на Варна Иван Портних.  

#Варна #наводнения #Иван Портних #Аспарухово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници