Президентът благодари на доброволците в "Аспарухово"

Президентът благодари на доброволците в "Аспарухово"
Плевнелиев отбеляза, че „след като гражданите събират пари и идват в засегнатите райони с кирки и лопати и работят денонощно, институциите трябва да ги организират добре, да бъдат до тях. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Благодаря на стотиците доброволци , които са във варненския квартал „Аспарухово” денонощно. Вчера бяха 150 – днес са 350. Те идват от цялата страна. Дълбок поклон пред тези безкористни български патриоти, които са тук денонощно в подкрепа на пострадалите“, заяви Росен Плевнелиев на посещение във варненския квартал.

Благодаря и на дарителите – ние видяхме, как в рамките само на един ден се събраха чрез много сериозни фондове над половин милион лева. Това означава, че аз съм президент на една солидарна и горда нация, която когато е тежко и трудно, се мобилизира, но това е и задачата на институциите”, подчерта президентът.

Плевнелиев отбеляза, че „след като гражданите събират пари и идват в засегнатите райони с кирки и лопати и работят денонощно, институциите трябва да ги организират добре, да бъдат до тях.

Днес видяхме изявлението на варненската строителна камара и аз съм им дълбоко благодарен, защото те казаха: „Ние сме готови тук да помагаме”. Националната строителна камара също ми се обади лично да каже, че има готовност да помогне с какво трябва и когато трябва. Искам да благодаря също и на БЧК – те са тук денонощно в подкрепа на хората, има много неправителствени институции на място, които работят и помагат. Нека да е ясно и какво ще се случи от тук нататък”, посочи държавният глава.

Първо – спешните мерки са ясни, Кризисният щаб ще ги овладее и ще ги свърши. След това идват комисиите, които описват всички щети, които трябва да стигнат до компетентни институции и да бъдат финансирани. Има да се оправят улици, има да се правят и водоотводнителни канали, както и да се изчистват дерета. За всички тези мерки общината и областта ще подготвят съответните проекти и има начин да бъдат финансирани чрез три различни механизма. Като държавен глава аз ще наблюдавам и този процес”, увери той.

Плевнелиев съобщи, че финансирането може да дойде от правителствена програма - 500 млн. в подкрепа на общините могат да постъпят чрез еврофондове 2014-2020 г.

#Варна #наводнения #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници