Обама и Меркел обсъдиха нови санкции срещу Москва

Обама и Меркел обсъдиха нови санкции срещу Москва
През изминалата нощ Обама проведе разговор по телефона и с френския си колега Франсоа Оланд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха в телефонен разговор ситуацията в Украйна и възможното въвеждане на нови санкции срещу Москва.

Те са разисквали ситуацията в Украйна в светлината на плана за урегулиране на кризата в страната, предложен от президента Петро Порошенко, съобщиха световните медии.

През изминалата нощ Обама проведе разговор по телефона и с френския си колега Франсоа Оланд.

Двамата призоваха Кремъл да подкрепи плана на Порошенко, като използва влиянието си сред руските сепаратисти в Украйна и съдейства те да прекратят военните действия.

С подобен апел към Русия излезе и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Катрин Аштън.

„Приветстваме обявеното от президента Порошенко прекратяване на огъня и плана му от 15 пункта за мирно урегулиране на кризата на изток в Украйна. Високо оценяваме усилията на Порошенко и призоваваме всички страни да се възползват от тази дългоочаквана възможност“, се казва в изявление на Аштън.

Мирният план на Порошенко има за цел да сложи край на сраженията и сепаратисткото проруско движение в източната част на страната.

Планът предвижда „разоръжаване“, „гарантиране на коридор за изтегляне на руските и украинските наемници“ и „конституционни промени за децентрализация на властта и защита на руския език“. Планът също така предвижда амнистия за сепаратистите, които не са извършили „сериозни престъпления“.

#Барак Обама #Ангела Меркел #обсъдиха #нови #санкции #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници