Кристалина Георгиева: ЕК е готова да помогне, ако се наложи

Кристалина Георгиева: ЕК е готова да помогне, ако се наложи
Еврокомисарят заедно с президента Росен Плевнелиев ще посетят Варна и Добрич в събота, за да видят каква е засегнатата инфраструктура. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Европейската комисия е готова да предостави помощ на България, ако се наложи. Това означава спасителни екипи и помпи. Засега това не се налага. Системата на „Гражданска защита“ в България се справя“. Това каза в интервю за БНР еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

Тя заяви, че в момента най-важното е да се мобилизираме, да помогнем на пострадалото население, да намалим риска от това повече хора да са жертви на природната стихия.

„Когато минат спасителните работи и дойде време да се възстановява засегната инфраструктура, както направихме за наводнението в Бисер, ние можем да използваме налични средства по програмите, по които Европа подкрепя България, за да ги насочим с приоритет към засегнатите райони“, обясни еврокомисарят.

Георгиева е разговаряла с президента, с премиера и с министъра на вътрешните работи.

Европейският център за реакция при кризи наблюдава обстановката в България и има готовност да координира доставката в страната, ако София поиска, на необходимата помощ – техника, храна, специалисти.

Еврокомисарят заедно с президента Росен Плевнелиев ще посетят Варна и Добрич в събота, за да видят каква е засегнатата инфраструктура.

#Кристалина Георгиева #ЕК #готова #помогне #Варна #Добрич #наводнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници