Световните медии за наводненията в България

Световните медии за наводненията в България
Варна е в бедстващо положение, отразиха и световните медии. Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Бедственото положение в Източна България отекна и в световните медии.

Проливните дъждове, градушки и бури наводниха множество селища в Североизточна България, като предизвикаха смъртта на около 10 души, съобщава вестник Le Monde. Изданието посочва, че в четвъртък буря е ударила Варна, а кварталът Аспарухово е бил под вода. Според очевидци водата е достигала до два метра. Кварталът се намира под хълм, чиято гора е била изсечена незаконно. В района на Велико Търново пътят, който свързва Румъния с Турция, е бил затворен заради лошото време. В региона са евакуирани 40 души. Други 150 души са били изселени в региона на Добрич.

Най-малко 12 души са загинали при наводненията в Източна България, които бяха предизвикани от проливни дъждове, съобщава Canada.com. В същото време неопределен брой хора са в неизвестност след силните дъждове и последвалите наводнения. Полицията в най-тежко засегнатия град – Варна, потвърди смъртта на 10 души, чиито тела са извадени от водите. Все още не е ясно колко души са изчезнали. Още две тела бяха извадени от калните води в региона на град Добрич.

Голямото българско пристанище Варна днес лекува раните си, след като в четвъртък внезапна вълна уби най-малко 11 души, предизвиквайки полемика в страната, коментира френският вестник Le Figaro. Вчера вечерта силна буря се стовари върху региона, над който от седмици валят дъждове, освобождавайки приливна вълна от хълм, който се намира край предградие на града. Без да чакат резултатите от разследването, местните жители обвиниха нелегалното изсичане на близката гора за катастрофата, коментира вестникът.

Най-малко 12 души са станали жертва на силните дъждове и наводненията в североизточните части на България, съобщава ирландският Independent. Изданието посочва, че до момента са намерени телата на 12 души, а още няколко души са в неизвестност и не се знае каква е съдбата им. Спасителни екипи се грижат за транспортирането на засегнатите хора до временни центрове за подслон.

Поройни дъждове причиниха големи наводнения в България, съобщава Рan Armenian Net. В резултат на стихията са загинали най-малко 10 души. Най-тежко е положението в българския черноморски град Варна. Прекъснато е електроснабдяването в част от града. „Трагедията е много голяма. Тук съм на улицата в Аспарухово. Улицата я няма, къщите ги няма, колите са една върху друга“, заяви кметът на града Иван Портних.

Най-малко десет души загинаха в наводненията, които обхванаха черноморския град Варна, съобщава македонската телевизия Алфа. По данни на МВР сред загиналите са и две деца, а трима се водят за изчезнали. Телевизията посочва, че български медии са излъчили кадри, в които се вижда, че градът е под вода, а на места водата достигала и до един метър.

Десет души загинаха след като проливни дъждове и причинени от тях наводнения връхлетяха българския черноморски крайбрежен град Варна, предаде Анадолската агенция. Хиляди коли бяха изпотрошени и бяха нанесени щети от стихията на много къщи в квартал Аспарухово. Вътрешният министър на България Цветелин Йончев заяви, че се очакват още дъждове в Северна и Източна България. Всички органи работят, за да овладеят ситуацията.

Най-малко 10 души загинаха по време на наводненията в българския пристанищен град Варна, намиращ се на брега на Черно море, предаде словашката информационна агенция TASR

Телевизионните репортажи показаха преобърнати коли по улиците на града. Прекъснато е електрозахранването в един от кварталите на града. „Това е много голяма трагедия. В момента съм в квартал Аспарухово. Няма ги улиците, няма ги къщите, колите са една върху друга“, заяви кметът на Варна Иван Портних. В Средна България, в град Килифарево, пожарникарите евакуираха от домовете им 11 души.
Улиците на града са наводнени, нанесени са щети на къщите в засегнатите села и градове, сред които и няколко села в околностите на столицата София.

23 юни бе обявен за ден на национален траур в България в памет на жертвите при проливните дъждове във Варна. Правителството вече изрази съболезнованията си на близките на загиналите, предаде ИТАР-ТАСС.
По-рано българският вътрешен министър Цветлин Йовчев потвърди официално смъртта на девет души, сред които има и две деца. Трима души остават в неизвестност.

Според българските власти 10 души са загинали вследствие на наводненията в Източна България, пише Polskie Radio. За три часа в българския черноморски град Варна са паднали валежи, чието количество е равно на месечната норма за това място. Улиците в част от града са напълно наводнени. Водата унищожи десетки коли. Наводненията, бурите и дъждовете причиниха щети в целия регион. Под вода са и четири села в Средна България, в района на град Карлово. Нанесени са щети на около 100 къщи.

Десет души загинаха, а трима са в неизвестност вследствие на наводнения, които заляха в четвъртък североизточната част на България, предаде AFP, позовавайки се на вътрешния министър Цветлин Йовчев.
Девет жертви, две от които деца, бяха намерени в предградие на най-големия черноморски град Варна. Един човек също загина в региона на Добрич. „Положението започва да се нормализира, но все още е критично“, посочи Йовчев в петък.

Най-малко 10 души са загинали, а няколко са изчезнали, след като проливни дъждове и тежки наводнения поразиха Източна България, съобщава BBC. Според метеоролозите месечният еквивалент на валежи се е изсипал над регионите на Варна и Бургас. Бързо надигналите се води са отнесли по пътя си автомобили и са наводнили домове. Водите на наводнението са придошли бързо. Някои хора са били изненадани от придошлата стихия. „Трагедията е огромна. Аз съм на улицата в квартал Аспарухово. Няма улица, няма домове“, заяви кметът на Варна Иван Портних. Миналия месец Сърбия и Босна и Херцеговина пострадаха също от наводнения, напомня ВВС.

Проливните дъждове причиниха разрушения и човешки жертви в най-големия български черноморски град Варна, предава телевизия Euronews. В кореспонденцията се отбелязва, че вечерта в пострадалия град е пристигнал вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е поел координацията на спасителните екипи. Euronews съобщава за откритите вечерта 10 жертви, сред които и едно 5-годишно дете.

Българските власти съобщават, че десет души са загинали, а няколко други са в неизвестност, след като пристанищният град Варна бе засегнат от проливни дъждове и наводнения, пише британският вестник Daily Mail.
Телевизионни кадри от Варна показват наводнени улици, с метър високи кални води, десетки изоставени автомобили и спасителни екипи, опитващи се да помагат на хората. Началникът на полицията във Варна Николай Калчев заяви, че са открити 10 тела на загинали. Няма данни за броя на изчезналите. Обширни части от балканската страна са засегнати от проливни дъждове и гръмотевични бури. Стотици жители на страната са останали без електричество и доставки на храна.

#Варна #България #Иван Портних #Цветлин Йовчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници