Кризата в Ирак: 450 британци на страната на джихадистите

Кризата в Ирак: 450 британци на страната на джихадистите
Кризата в Ирак се задълбочава. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

450 британци воюват на страната на екстремистката групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта", които "представляват реална заплаха за сигурността на Обединеното кралство". Това съобщи пред Sky News директорът по борбата с тероризма в регионалното правителство на Иракски Кюрдистан Лахур Талабани.

"Настъплението на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" не трябва да се разглежда от Запада като конфликт, чиято цел е свалянето на правителството на Ирак. Тази криза е много по-широка. Само британците, които се бият на страната на "Ислямска държава в Ирак и Леванта", са 450 души. Ако те оцелеят в боевете, водачите на групировката ще ги използват за провеждането на терористични актове на територията на Обединеното кралство", посочи Талабани.

Междувременно край петролната рафинерия Биджи и летището на град Тал Афар продължават боевете между ислямистите и правителствените сили. Бунтовниците са заобиколили рафинерията, като са превзели голяма част от летището на Тал Афар, пише Би Би Си.

Припомняме, че Ирак поиска от САЩ въздушна атака срещу джихадистите, които превземат ключови градове. Но според кореспондентите на Би Би Си всяко решение за военна подкрепа от страна на Вашингтон може да се отрази върху политическите промени в Ирак.

В сряда ислямистите атакуваха рафинерията в северния град Байджи с картечен и минометен огън. Те нападнаха едновременно трите входа на огромния комплекс.

Според властите, цитирани от Ройтерс, джихадистите успели да нахлуят и сега контролирали 75% от рафинерията Байджи, на 210 километра северно от Багдад. Правителствените сили са направили нови въздушни атаки по военните, прииждащи към столицата.

Във вторник от рафинерията бяха евакуирани всички чуждестранни работници. Тя беше обсадена, откакто сунитските бунтовници от „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ започнаха военната си офанзива миналата седмица.

Байджи съдържа повече от четвърт от целия петролен капацитет на страната, който отива за вътрешно потребление като петрол, олио и бензин, съобщават властите за АП.

#Ирак #САЩ #Вашингтон #Барак Обама #Байджи #Тал Афар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници