Смартфон с Android се продава с инсталиран зловреден софтуер

Смартфон с Android се продава с инсталиран зловреден софтуер
A A+ A++ A

Както е известно, Android страда от наличието на значително количество зловреден софтуер въпреки усилията на Google да ограничи този вид програми поне в Play Store. Изследване на германската компания G Data е установило, че в последно време на пазара се появяват дори устройства с фабрично инсталирани вируси и троянски коне, като такива устройства се намират дори в големи онлайн магазини като Amazon.

Така например един от китайските клонинги на Galaxy S4, който се продава под името Star 9500, идва с фабрично инсталиран троянски кон Uupay.D, който освен всичко друго не може да бъде деинсталиран по никакъв начин. Според Кристиян Гешкат от G Data, Uupay.D разполага с почти неограничени възможности за шпиониране на потребители и изпраща всичките им лични данни към сървър в Китай.

Софтуерът позволява също така подслушване на разговорите, блокира ъпдейти по сигурността и разполага с опция за дистанционно активиране на камерата и микрофона на телефона. В същото време Star 9500 е изключително изгоден и за 150 евро предлага 5-инчов дисплей, четириядрен процесор и 12-мегапикселова камера. След сигнала на G Data повечето онлайн магазини са преустановили продажбата на опасното устройство.

https://www.gdata-software.com/newsroom/news/article/android-smartphone-shipped-with-spyware.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници