Порошенко с план за мир в Източна Украйна, боевете продължават

Порошенко с план за мир в Източна Украйна, боевете продължават
Боевете в Украйна не стихват. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Новият президент на Украйна Петро Порошенко в петък обяви мирния си план, който има за цел да сложи край на сраженията и сепаратисткото проруско движение в източната част на страната, съобщава украинска телевизия.

Планът съдържа 14 точки. Той предвижда „разоръжаване“, „гарантиране на коридор за изтегляне на руските и украинските наемници“ и „конституционни промени за децентрализация на властта и защита на руския език“.
Планът също така предвижда амнистия за сепаратистите, които не са извършили „сериозни престъпления“.

Размириците в Украйна не стихват. В четвъртък вечерта при сражения край украинския град Красний Лиман, Донецката област, са загинали 12 украински десантчици, предаде Интерфакс. При боевете са загинали 12 и са ранени 25 членове на 25-а Днепропетровска авиодесантна бригада.

През нощта срещу петък нападатели са атакували и военни части в украинския град Артьомовск, Донецка област, предаде Униан. Украинските военни са отбили щурма. В хода на сраженията един военен е бил ранен.
Бойните действия са проведени в града и са причинили множество материални щети. В резултат на взрив е избухнал пожар. По време на сраженията е използван и танк.

В района на украинските селища Ямпол и Закотное в Донецка област продължават сраженията между украинските сили и частите на самопровъзгласилата се Донецка народна република, предаде Интерфакс.
Според украинските сили при боевете са загинали седем военнослужещи, а други 30 са ранени. В същото време се съобщава, че за последното денонощие при бойни действия в двете селища са убити около 300 членове на въоръжени групи.

 

#Украйна #Петро Порошенко #Донецк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници