България с най-ниските цени на потребителски стоки в ЕС

България с най-ниските цени на потребителски стоки в ЕС
При хранителните стоки и безалкохолните напитки цените в родината през 2013 г. са били вторите най-ниски в ЕС – 69% от средното равнище, след Полша с 62%. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на потребителските стоки в страните от ЕС са варирали от 48% от средните стойности за съюза в България до 140% в Дания, показват данни на Евростат.

Най-високи цени на потребителските стоки и услуги са били отбелязани в Швеция – 130% от средните за ЕС, и в Люксембург и Финландия – 123%.

Цените в Ирландия са били с 18% по-високи от средните в Евросъюза, следвани от тези в Обединеното кралство – 14%, Холандия – 10%, Белгия и Франция - 9%, Австрия – 7%, Италия – 3% и Германия – 2%.

Под средните стойности за ЕС са цените в Испания - 95%, Гърция с 89%, Кипър и Португалия с 86%, Словения с 83%, Естония и Малта с 80%.

Най-ниските цени на потребителските стоки са регистрирани в Чехия, Латвия и Словакия – 71% от средните в Евросъюза, Хърватия – 68%, Литва 65%.

В дъното на таблицата са Унгария с 60%, Полша и Румъния с 57%, и България, където цените са с 48% под средното ниво за ЕС.

При хранителните стоки и безалкохолните напитки цените в родината през 2013 г. са били вторите най-ниски в ЕС – 69% от средното равнище, след Полша с 62%.

#България #Европейски съюз #потребителски стоки #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници