Отиде си Лили Вермут - доайен на декоративното изкуство у нас

Отиде си Лили Вермут - доайен на декоративното изкуство у нас
Лили Вермут получава "Златен век" – печат на Симеон Велики, от министъра на култуата Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 90-годишна възраст почина известната българска художничка Лили Вермут (1924-2014) - едно от най-големите имена в историята на текстила и декоративните изкуства и създател на секция "Текстил" в Съюза на българските художници (СБХ).

Наричана е дама рицар на сюрреализма, защото рисува с причудливи арт техники и с най-невероятни средства и материали - нишка, багра, усукани прежди, дърво, жива вълна, метални апликации, злато, скъпоценни камъни.

Творбите й притежават Националната художествена галерия и много частни колекционери в Ню Йорк, Токио, Берлин, Париж, Лондон.

Нейна е първата самостоятелна изложба на текстил в България - през 1963 г. Тогава показва десени и проекти за декоративни тъкани индустриално производство.

Ученичката на Дечко Узунов е сред първите автори, имали куража още в началото на 60-те години на 20-и век да сродят декоративното изкуство с теми от митологията, археологията, вълшебните приказки.

Само преди два месеца на официална церемония в Министерството на културата тя получи престижното отличие "Златен век" – печат на Симеон Велики.

#текстил #изкуство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници