Стопанската камара прeдупреждава: Финансовата стабилност на България е застрашена

Стопанската камара прeдупреждава: Финансовата стабилност на България е застрашена
A A+ A++ A

Финансовата стабилност на България е застрашена от користни политически сметки, нечисти корпоративни интереси и лични кроежи, се казва в официална позиция на управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК).

Всички ние, участниците в българското стопанство, работодатели и заети в него, ще платим скъпа цена, ще понесем огромни разходи и тежки загуби, ако допуснем трудно постигнатата финансова стабилност да бъде разрушена.

БСК протестира срещу

зачестилите опити чрез фабрикуване на апокалиптични сценарии за предстоящ финансов колапс

и хаос на страната и чрез директни атаки срещу отделни банки и икономически групи да се подкопае доверието в българските банки, да се насажда страх, да се подклажда паника.

Недопустими са кампаниите срещу банковата система, поведени от медии, лобистки групи и политически кръгове, пише в становището. Лекомислено и безотговорно е да се поставя под въпрос платежоспособността на която и да е банка, да се подхранват злостни слухове, да се разпространяват слухове, да подхвърлят недоказани обвинения, за да се уязви и ощети конкурент или да се напакости на политическия опонент.

Според БСК

по този начин се руши доверието в надзорните институции

Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, контролните и правоохранителните органи на държавата.

БСК настоява да се спрат всички акции за очерняне,  злепоставяне на банки, фирми и личности, за обругаване на институции, за подбуждане на зловредни скандали и раздор. Призовават се всички политически сили да водят своите кампании за предстоящите предсрочни избори за народни представители в бъдещото 43-то Народно събрание в толерантен тон и в конструктивен дух. И най-важното – да се въздържат от злословия по адрес на държавата и нейните публични институции.

В своята 135-годишна история Българската народна банка е доказала, че е в състояние да обезпечи стабилността на лева и да осигури надеждността на банковата система, посочват от БСК.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници