Подуправител на БНБ обвиняем за престъпление по служба

Подуправител на БНБ обвиняем за престъпление по служба
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Подуправителят на Българската народна банка и ръководител на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев от два дни е обвиняем за престъпление по служба, научиха „Хоризонт“ и Mediapool от свои източници. По-рано в сряда в електронно писмо до БНР служител на банката e съобщил за разследване срещу Гунев.

„Управлението „Банков надзор“ в БНБ не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров и подуправителят и шеф на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години“, твърди подателят на електронното писмо.

Анонимният автор на писмото твърди, че Цветан Гунев от два дни е обвиняем, защото не е предприел надзорни мерки за спиране на източването на банката (вероятно става въпрос за КТБ) и нейното оздравяване. Той бил с отнет достъп до класифицирана информация, което означава, че не може да изъпълнява функциите на подуправител на БНБ, но продължава да е такъв.

„Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна“, пише служителят на БНБ.

От БНБ потвърдиха информацията, че във връзка с досъдебно производство срещу подуправителя на банката Цветан Гунев, той е излязъл по негово желание в отпуск до приключване на процесуалните действия, за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката.

От банката подчертаха, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация.

#банка #подуправител #БНБ #Иван Искров #Цветан Гунев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници