Думата „суши” означава кисело, прокиснало
След като „Свети Валентин“ и „Хелоуин“ станаха близки до природата ни празници, време е да започнем да празнуваме оше един, далеч по-питателен, празник.
Днес е Международният ден на сушито и той се чества всяка година на 18 юни. В последните десетина години най-традиционната японска храна бие по популярност наложени отвън храни като пица, китайско и дюнери.
И в това няма нищо странно, тъй като сушито, както и всеки японски продукт, е гаранция за добро качество. А в случая говорим за
качество с близо 20-вековна история...
Думата „суши“ се споменава за първи път в китайски речник още през 2-и век. Предполага се, че корените на ястието произхождат от далечен Китай и Югоизточна Азия, и едва през 7-8-и век се пренася в Страната на изгряващото слънце.
През ранните векове на дългото си съществуване сушито не е било считано за ястие, а за вид технология, с която хората консервират риба. Чрез този метод те са можели да съхранят рибата за около година, без тя да се разваля и ферментира.
В целия процес важна роля е играел оризът
По време на ферментацията се отделя млечна киселина, която подобрява вкуса на рибата и активира аминокиселините в нея. Оризът е бил изхвърлян, а рибата консумирана.
В буквален превод думата „суши“ означава кисело, прокиснало, което се обяснява с ферментацията на ориза.
Когато сушито e пренесено в Япония, се подчинява на тамошните мироглед, традиции и култура. Японската кухня е непретенциозна, опростена и природна. Подчинена е на максимално натуралните неща, ръководена от убеждението, че природата не трябва да бъде усъвършенствана.
Следвайки този свой принцип, японците вярвали, че
рибата трябва да бъде консумирана сурова
Така през вековете и с времето се налага познатият и до днес образ на сушито като вид ястие.
Първоначално създаден като нужда и необходимост от храна тип „бърза закуска“, до изтънчен и скъп деликатес за ценители в днешно време.
Проучване на Foodpanda показва, че
България е сред страните първенци по поръчки на суши
в Европа.
Оризово-рибните деликатеси са на трето място след поръчки на пица и китайско.
Най-обичани и поръчвани са комбо менютата. Българите, за разлика от унгарците и румънците, обичат да похапват суши основно през уикендите.
Ето как се приготвя суши. Вижте от извора:
Още по темата:
- » Външно с важни препоръки за българите в Япония или пътуващите до страната
- » Още един силен трус в Япония, този път от 6 по Рихтер
- » Жертвите на земетресението в Япония вече са над 200