Сунитите превзеха още един град в Ирак

Сунитите превзеха още един град в Ирак
Ислямистите публикуваха натуралистични снимки как избиват иракски войници. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Сунитски джихадисти превзеха северния иракски град Тал Афар, близо до границата със Сирия, съобщи Би Би Си, като се позовава на властите и местни жители.

Групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) съобщи, че е превзела Тал Афар „с изключение на малък, силноохраняван район, известен като зелената зона“, освобождавайки „стотици затворници“.

Градът е с население от 200 000 души, предимно етнически тюркмени – шиити и сунити.

За боевете се съобщава, след като премиерът Нури ал Малики заяви през изминалата нощ, че неговите сили си възвръщат инициативата и ще обсъди съвместна операция със САЩ в Ирак. 

Би Би Си цитира американски представител, според когото САЩ ще обмислят дали да проведат преки преговори с Иран – най-близкия регионален съюзник на Малики, за това как да се парира екстремистката групировка.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че съобщенията, че ислямски въоръжени бойци са избили голям брой иракски войници, са „дълбоко обезпокоителни“ и отговорните трябва да бъдат изправени пред правосъдието.

Американският президент Барак Обама все още обмисля възможностите за действие в Ирак. 

Ислямските въоръжени бойци, които овладяха по-големи и по-малки градове в Ирак миналата седмица, публикуваха в интернет натуралистични снимки, на които се вижда как избиват заловени иракски войници, отбелязва Асошиейтед прес.

Министрите на външните работи от Арабската лига ще се срещнат в сряда и четвъртък в Джеда, Саудитска Арабия, за да проучат мерки във връзка с критичната обстановка в Ирак, обяви панарабската организация, цитирана от Франс прес.

#Ирак #Барак Обама #САЩ #ООН #Тал Афар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници