Плевнелиев: Не съм взел нито лев бонус като министър

Плевнелиев: Не съм взел нито лев бонус като министър
Снимка: Дневник
A A+ A++ A

Като министър не съм взeмал нито лев бонус, заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар за темата с бонусите на висшите ръководители на администрацията.

Той напомни позицията си, че държавните служители имат право на бонуси в рамките на правилата.

„Радвам се, че най-после в парламента ще има сериозен дебат по темата с бонусите и допълнителното материално стимулиране“, каза президентът по повод предстоящото обсъждане на изменения в Закона за държавния служител, предаде „Дневник“.

По думите му българската администрация трябва да работи спокойно, по правила и да бъде добре платена и мотивирана.

„Очаквам в парламента да се изковат промени, които най-после да гарантират правила за такава мотивирана работа на администрацията“, посочи държавният глава.

Президентът отказа да коментира разминаването между премиера Бойко Борисов и вицепрезидента Маргарита Попова за това трябва ли зам.-министрите да връщат бонусите си.

Премиерът постави в сряда срок до днес министри, заместник-министри, началници на политически кабинети, областни управители и заместник областни управители да върнат бонусите си, иначе ще бъдат уволнени.

„Вицепрезидентът Маргарита Попова казва, че бонусите на зам.-министрите в Министерството на правосъдието са платени по правила и поради това не ги съветва да ги върнат. Премиерът адресира темата като политик - той казва: „Аз не искам хората в администрацията да си връщат бонусите, защото очевидно те са получени по правилата, но аз казвам на зам.-министрите, които са част от политическите кабинети, да върнат бонусите“, уточни Плевнелиев.

„Министър-председателят взема политическото решение политическите кабинети в министерствата да върнат бонусите, същевременно Маргарита Попова казва, че това било в рамките на правилата“, добави президентът.

Той не пожела да каже своята политическа позиция, тъй като се определи като „надпартиен, равно отдалечен като институция от политическите партии“, който не би искал да навлезе в този дебат“.

Помолен да коментира информациите за дължими налози на съпругата му Юлиана Плевнелиева, президентът каза, че е съвестен данъкоплатец, пази всички документи в последните 20 години и от Германия, и от Гърция, и от България.

„Бъдете сигурни, че нито аз, нито съпругата ми дължим лев данък на когото и да било, ако някой твърди обратното - нека да го докаже“, заяви той.

Плевнелиев коментира темата с бонусите, след като изнесе лекция пред студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на тема: „Българската национална идентичност в 21. век“.

#Софийски университет „Свети Климент Охридски“ #България #Гърция #Германия #Маргарита Попова #вицепрезидент #Бойко Борисов #премиер #Закона за държавния служител #бонус #президент #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници