Иран против "чуждестранна военна намеса" в Ирак

Иран против "чуждестранна военна намеса" в Ирак
Иракската армия подготви контраофанзива и укрепи отбраната на столицата Багдад, след нападения на джихадистите от радикалната групировка „Ислямска държава в Ирак и Левант“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Говорителката на иранското министерство на външните работи Марзиех Афкам заяви, че страната й се противопоставя на „всякаква чуждестранна военна намеса в Ирак“, след като в събота в Персийския залив пристигна американски самолетоносач.

„Ирак може и има необходимата подготовка да се бори срещу тероризма и екстремизма. Всяко действие, което би усложнило положението в Ирак, не е в интерес на тази страна и на района“, посочи Афкам и добави, че вярва в способността на иракския народ и иракското правителство да се справят със ситуацията.

Иракската армия подготви контраофанзива и укрепи отбраната на столицата Багдад, след нападения на джихадистите от радикалната групировка „Ислямска държава в Ирак и Левант“.

Екстремистите превзеха втория по големина град в Ирак, Мосул, и неговата провинция Ниневия, в северната част на страната, както и гр. Тикрит и гр. Киркук.

Правителството в Техеран изрази готовност да помогне на Багдад срещу екстремистите, но без да се намесва на територията на Ирак.

В събота иранският президент Хасан Роухани все пак не изключи и сътрудничество със САЩ срещу ИДИЛ.

След нападенията на ислямистите САЩ разположиха самолетоносача „Джордж Х. У. Буш“ в Персийския залив,„за да имат по-голяма гъвкавост, ако се наложи американска военна операция за защита на живота на американците, на гражданите или на нашите интереси в Ирак“, съобщи Пентагонът.

#Иран #Ирак #Багдад #Ислямска държава в Ирак и Левант #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници