Кризата в Ирак доведе до скок в цените на петрола

Кризата в Ирак доведе до скок в цените на петрола
Петролът поскъпва заради кризата в Ирак. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Ирак е пред гражданска война и това се отразява все по-осезаемо върху цената на петрола, която достигна най-високите си стойности от една година насам. Експерти предупреждават, че ако кризата продължи, тази тенденция ще се запази.

Цената на петрола расте непрекъснато през последните дни, в резултат на събитията в Ирак. Особено осезаемо е увеличението за сорта "Брент". Там поскъпването е с пет долара на барел. Експерти отбелязват, че големите петролни находища в южен Ирак засега не са застрашени.

"Все още сме много чувствителни по отношение на случващото се в Близкия изток, няма съмнение. Става въпрос за един глобален пазар, който се влияе и от най-малките сътресения", заявява икономистът Джефри Гросман.

Ирак изнася по около 3 млн. барела петрол на ден. Над 2,5 млн. от тях идват от южните части на страната, а останалите – предимно от иракски Кюрдистан, където ситуацията в момента е повече от напрегната. Според експерти, износът на петрол от този район може да бъде засегнат много сериозно.

В четвъртък най-голямата рафинерия в Ирак – тази в град Байджи, беше обкръжена от ислямисти.

Армията успя да си върне контрола над нея, но не е ясно докога. Въпреки всички притеснения, властите в Ирак прогнозират, че до края на годината износът на петрол ще достигне рекордните 2,8 млн. барела на ден.

#петрол #Ирак #Близкия изток #рафинерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници