България с намален кредитен рейтинг заради политическата ситуация

България с намален кредитен рейтинг заради политическата ситуация
Според агенцията моментната политическа среда създава предизвикателства пред завършването на необходимите реформи за справяне с дългосрочните институционални и икономически проблеми и пречи на икономическия растеж. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Световната финансова агенция за кредитен рейтинг „Стандарт енд Пуурс“ намали дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с едно ниво от BBB/A-2 до BBB-/A-3 със стабилна перспектива.

Основната прични за понижаването е нестабилната политическа ситуация в страната, посочва Министерството на финансите.

Според агенцията моментната политическа среда създава предизвикателства пред завършването на необходимите реформи за справяне с дългосрочните институционални и икономически проблеми и пречи на икономическия растеж.

Основният индикатор за слабия ръст е средният реален икономически растеж между 2010 г. и 2013 г., оценен на по-малко от 1%.

Фискалната гъвкавост, ниските нива на дефицит и държавен дълг са посочват като силни страни на рейтинга.

Според „Стандарт енд Пуурс“ тези показатели подкрепят стабилната перспектива и балансират рисковете от политическа нестабилност.

По-рано в петък финансовият министър Петър Чобанов изрази опасения, че агенцията може да намали кредитния рейтинг на България именно заради нестабилната политическа ситуация.

„Въпреки че всички макроикономически показатели на страната ни са много добри, подобрява се средата за правене на бизнес и се увеличава вътрешното потребление, вероятно „Стандарт енд Пуърс“ ще намалят рейтинга ни“, посочи Чобанов.

„Рейтинговата агенция базира своето решение основно на вижданията си за продължаваща нестабилност на политическата среда, което е само една част от методологията за оценка“, отбеляза той.

Според финансовият министър „Стандарт енд Пуурс“ не е отчела положителните промени в икономическа среда и рестартирането на икономиката.

#Стандарт енд Пуурс #България #кредитен рейтинг #Петър Чобанов #правителство #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници