Microsoft работи по смартфони, чиито батерии ще държат по седмица

Microsoft работи по смартфони, чиито батерии ще държат по седмица
A A+ A++ A

Microsoft сериозно са се заели с решаването на един от най-сериозните проблеми на съвременните смартфони - издръжливостта на батерията. Ранвир Чандра от Microsoft Research обяви по време на конференцията Digital Summit, че компанията от Редмънд сериозно се е заела с този казус.

Според Чандра в последните 15 години капацитетът на батериите се е удвоил, но в същото време консумацията на енергия от страна на устройствата сериозно е изпреварила развитието на акумулаторите. Именно това е накарало Microsoft Research да потърси изход от задънената улица, която води в момента до устройства, които трябва да се зареждат поне веднъж дневно.

Чандра смята, че една от причините за малката издръжливост на батериите се крие в това, че системите не използват оптимално наличната енергия. Един от възможните варианти е замяната на литиево-йонната батерия в модерните устройства с две по-малки. Едната от тях ще е оптимизирана за енергоемки задачи като игри, докато другата ще се използва, когато устройството е в режим на изчакване или изпълнява елементарни функции, които не изискват особено много енергия.

Според Чандра сегашните устройства са оптимизирани за някакъв среден вариант между двете крайности и по този начин не осигуряват оптимално използване на наличната енергия в нито един случай. Според него обаче не е невъзможно да се намери решение, което дори да осигурява по една седмица между две зареждания, без за целта да е необходима изцяло нова технология на батериите.

http://www.technologyreview.com/news/528201/digital-summit-microsoft-aims-for-smartphones-that-run-for-a-week/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници