Войната на Буш - проблем за Обама

Войната на Буш - проблем за Обама
Провинция Кунар, Афганистан 2006 г. Снимка: The U.S. Army
A A+ A++ A

Себастиан Фишер, Вашингтон, Spiegel online

Чиста случайност е, че изслушването е точно тази седмица. Случайността обаче демонстрира колко голяма е разликата между желаното и действителността. Така седят Стюарт Джонс и Робърт Бийкрофт в сряда следобяд пред сенатската комисия по външните работи, докато във Вашингтон пристигат новините за марша на терористичните групи в Ирак.

Джонс трябва да наследи Бийкрофт като посланик на САЩ в Багдад. Бийкрофт пък заминава на мандат в Кайро. Това трябва да бъде одобрено от Сената, затова и двамата са тук.

Стюарт Джонс, новият за Багдад, започва. Докладва за „жертвите и постиженията“ на американската армия, за това, че е сложен край на потисничеството на режима на Садам Хюсеин, че Америка е помогнала за това да се изгради един нов Ирак, с демократични институции и сигурни граници, говори дори за икономически напредък.

В тези дни това звучи като приказка от далечни времена: как САЩ искаха да превърнат Ирак в демократична държава, фар в морето от арабски деспоти. В действителност сега джихадистите от терористичната група „Ислямистка държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) завладяха градовете Мосул и Тикрит, а също и най-голямата нефтена рафинерия в Байджи, освен това държат за заложници турски дипломати. Вероятно сега гледат към Багдад. Това е положението.

mossul

Град Мосул, 2011 г. Снимка: Heimo Liendl

Иракската армия не може да се справи

След няколко минути в разговора се включва и посланик Джонс. ИДИЛ била една от най-опасните терористични групировки в световен мащаб, казва той. Такава вълна от насилие в Ирак не е имало от 2007-ма, когато американците най-накрая успели да успокоят положението с масираното струпване на войски за противодействие на въстаналите групи в операцията наречена „Surge“. Сега: през декември 2011, американците се изтеглиха напълно, а иракската армия изглежда, че не може да се справи със ситуацията. Войниците отстъпват, вместо да се сражават с терористите.

През май премиерът Малики трябва да е помолил САЩ да нанесат въздушни удари по джихадистите. Така според информация на "New York Times" и "Wall Street Journal" трябвало да се попречи на сунитските бойци от Сирия да нахлуят в Ирак. Правителствен говорител обаче отказа подробности по случая.

По време на изслушването във Вашингтон са споменати и продължаващите американски доставки за правителството в Багдад, в това число тежко въоръжение и ракети Hellfire. Следват доставките на бойни хеликоптери Апачи, иракчаните са поръчали дори изтребители F-16. Доставката на бронирани Хъмвита /хамъри/ и по-малки самолети за Багдад все още се дебатира в Конгреса. Джен Псаки, говорителката на американското външно министерство обяви в сряда и по-нататъшна подкрепа, като не пожела обаче да влезе в конкретика. Възможно е да става дума за употребата на разузнавателни дрони. Но какво помага всичко това, ако армията не иска дасе бие? В сряда в Twitter се появиха снимки, на които се вижда, как джихадистите позират с плячкосана армейска апаратура.

Тикрит, Мосул, Фалуджа – изведнъж отново се появиха тези имена, които в Америка се смятаха за забравени. Беше ли пълното изтегляне на американските войски от страната грешка? Външнополитическите ястреби на републиканците отново извадиха тази теория. На фона на случващото се в Ирак тяхната аудитория се увеличава.

„Президентът прави същата грешка в Афганистан“

"Нашите най-лоши страхове се сбъдват, черното знаме на ал-Кайда се вее в Мосул", обясняват републиканските сенатори Джон Маккейн, Линдзи Греъм и Кели Айоти. Терористите ще имат собствен район в Ирак и Сирия, това бил резултатът от прибързаното изтегляне на американската армия от страната, осъществено от Обама. „За нещастие, президентът прави сега същата грешка с Афганистан“, казват тримата сенатори по повод предстоящото изтегляне на силите на НАТО.

Обама обеща при встъпването си в длъжност през 2009-та да прекрати войните в Афганистан и Ирак. Понеже малко преди изтеглянето през 2011-та не се осъществи договор за оставането на американска подсигуряваща войска, Обама прибра всички у дома. Вместо това той определи намесата в Ирак като „глупава“ война. Войната поведена от неговия предшественик Джордж Буш. Една голяма грешка. Но какво, ако решението на Обама за изтегляне също е голяма грешка? Това е въпросът, поставян сега от политиците във Вашингтон. Маккейн и Ко. знаят как да използват тази несигурност. Войната на Буш е проблем на Обама.

Политологът Вали Наср, бивш съветник на Хилари Клинтън в качеството й на държавен секретар, отправи тежки упреци към Обама в книгата си "The Dispensable Nation" : "Ние разбихме Ирак, след това се помъчихме малко да го оправим, а сега вече не ни интересува". Първо война, след това прибързано изтегляне – това, според Наср, е двойна грешка: много повече било необходимо, за да се възстанови доверието, изгубено във войната. „Но недоверието, което посяхме с прибързаното си изтегляне, отново ни поставя в дълг".

Американското правителство обяви вечерта в сряда, че Конгресът ще обсъжда анти-терористичните фондове, които бяха огласени от Обама в една външнополитическа реч през май. С пет милиарда долара трябва да се помага на други страни да се справят в борбата с терора. Така можел да бъде подпомогнат и Ирак срещу терористите от ИДИЛ . Британският външен министър Уилиям Хейг, каза в тази връзка за протокола, че изпращането в войски в Ирак, „не е на дневен ред“.

Себастиан Фишер, Вашингтон, Spiegel online

#Багдад #Ирак #Афганистан #Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници