Светът е футбол: Часове до началото на Мондиала

Светът е футбол: Часове до началото на Мондиала
От днес светът е футбол. Снимка: www.villagepourhouse.com
A A+ A++ A

За около месец светът ще бъде футбол, защото само няколко часа ни делят от Световното първенство в Бразилия. Старт поставя мачът Бразилия – Хърватия в Сао Пауло, чийто начален час е 23 часа в четвъртък.

Служителите на метрото в най-големия бразилски град гласуваха да не продължават стачката, която заплашваше да попречи на придвижването на футболните фенове за откриването на голямото събитие.

След продължили пет дни стачни действия, които предизвикаха хаос в 20-милионния мегаполис, служителите на метрото решиха да прекратят стачните действия, въпреки че властите не изпълниха исканията им да бъдат върнати на работа техни уволнени колеги.

Президентката на страната домакин Дилма Русеф предупреди, че няма да се допусне проявите на вандализъм на малцина да попречат на мнозинството да се забавлява по време на Мондиала. Световното първенство по футбол „е национално събитие. Ние сме демократична страна и ще спазваме правото на хората да демонстрират. Няма обаче да има и най-малка толерантност към тези, които извършват прояви на вандализъм или пречат на правото на мнозинството да се радват на Световната купа“, каза Русеф. „Ще гарантираме сигурността на тези, които ни идват на гости, както и на бразилците“, подчерта президентката.

Около 157 000 полицаи и военни ще се грижат за безопасността на играчите, властите и запалянковците по време на Мондиала.

Припомняме, че редица демонстрации против Мондиала са свикани чрез социалните мрежи в дните на мачове в редица градове на Бразилия. Очаква се 200-милионна Бразилия да посрещне 600 000 чуждестранни туристи, които ще се прибавят към трите милиона бразилци в 12-те града, където ще се играят мачове.

През юни 2013 г. милиони бразилци преминаха в шествия по улиците на големите градове по време на Купата на конфедерациите с искания за подобряване на обществените услуги и за да протестират срещу изразходването на 11 милиарда долара за Мондиала.

Футболните фенове обаче вече са подготвени – окупирали са спортните магазини още преди месец. Запалянковците изкупили фланелките на Испания, Германия и Аржентина. И не само. И откритите заведения в централните части на по-големите градове са в очакване на световното.

У нас голямата фен зона ще е зад НДК. Текат последни приготовления. Големият екран зад НДК ще радва най-верните фенове на футболното първенство.

#футбол #Мондиал #Бразилия #Световно първенство #Дилма Русеф

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници