ЕК ще разследва данъчните практики на Apple в Ирландия

ЕК ще разследва данъчните практики на Apple в Ирландия
A A+ A++ A

Европейската комисия започва разследване във връзка с данъчните практики на Apple в Ирландия. Комисията ще проучва дали компанията е получила по-специално отношение, за да установи европейската си централа в страната. Според американския сенатор Джон Маккейн американската компания плаща много ниски данъци в Ирландия, което тя използва, за да намалява данъчната си тежест в САЩ.

Сенаторът твърди, че през 1980 година Apple са договорили с ирландското правителство данък от 2%, което, ще се съгласите, е доста ниско. За момента нито Apple, нито ирландските власти са коментирали случая, но ирландският посланик в Щатите е написал писмо до сенатора, в което отхвърля информацията.

Междувременно от Европейската комисия обявиха, че обект на разследването ще бъдат още Starbucks, чиито европейски дейности минават през Холандия, и Fiat Finance and Trade, чийто бизнес е регистриран в Люксембург. Комисията ще проучи дали решенията на съответните данъчни власти по отношение на корпоративния данък отговарят на европейското законодателство.

Според думите на комисар Хоакин Алмуня в сегашната ситуация на свити обществени бюджети е особено важно големите корпорации да плащат честно своите данъци.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-663_en.htm?locale=en

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници