Здравната каса плаща за лекарства 4 пъти по-скъпо

Здравната каса плаща за лекарства 4 пъти по-скъпо
Д-р Евгени Душков. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е била принудена да плаща миналата година в пъти повече за лекарства, отколкото е плащало преди това здравното министерство.

Това разкри д-р Евгени Душков, член на НС на НЗОК, главен секретар на КТ „Подкрепа“ по БНТ.

Така бюджетът на касата е ощетен с милиони, а това поставя под въпрос възможността й да плаща за скъпи медикаменти и тази година. Планираните и изхарчените средства за лекарства миналата година драстично се разминали.

Разкритието очевидно добавя нов скандал около Здравната каса в последните няколко седмици и т.нар. „здравен октопод", свързан с определяне цените на лекарствата, след скандала с бонусите на бившата вече шефка на Касата Нели Нешева и разкритието на ТВ7, че българският производител и търговец „Софарма“ продава едни и същи лекарства значително по-скъпо в България, отколкото в други балкански страни.

Според Душков става дума за тези в онкологията и хемодиализата, за които от миналата година вече плаща касата. Поради липса на информация просто миналата година се наложило касата да планира на сляпо.

„Когато приемахме проектобюджет за касата, поискахме справка от министерството какви пари са плащани за лекарствата за хемодиализа, въобще за дейности, които се прехвърлят на касата. Такава официална справка така и не сме получили“, обясни д-р Евгени Душков.

За тази година в касата са предвидени около 57 милиона за онколекарства, въпреки че след направените разходи за миналата година за всички било ясно, че те ще са крайно недостатъчни, отбеляза той.

„Тръгнахме да търсим откъде идва този завишен разход и поискахме справки, откъдето да видим защо Касата плаща повече, и тръгнахме да търсим защо касата плаща повече и защо бюджетът ще бъде поставен под сериозно напрежение“, допълни д-р Душков.

И така получили първата си справка. Колко е плащало министерството и колко касата за едно и също лекарство. Разликите са драстични: золадекс (при рак на гърдата) - два и половина пъти, анастрозол - четири пъти, летрозол за рак - пет пъти. Като всичко излиза законно, защото цените на министерството са тръжни, на касата - референтни.

„След като от тези цени на търга се е плащало и в тях явно е имало печалба и не е имало никакъв проблем, нали те могат да бъдат референтни цени и за заплащане от касата, и да се лекуват повече пациенти“, уточни той.

„Но явно някой удобно е пропуснал да впише този механизъм в съответната наредба. Или е изпуснал контрола и референтните цени не са най-ниските цени“, подчерта д-р Душков.

#„Софарма“ #цени на лекарствата #Евгени Душков #Национална здравноосигурителна каса #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници