168 млн. деца по света са принудени да работят

168 млн. деца по света са принудени да работят
Под мотото „Да разширим социалната закрила! Да премахнем детския труд!” през 2014 г. светът отбелязва за 12-и път Световния ден срещу детския труд – 12 юни. Снимка: temadaily.bg
A A+ A++ A

168 млн. деца по света са лишени от детство и възможност за образование, защото трябва да работят, за да подпомагат семейния бюджет. Това показват последните данни на Международната организация по труда, от септември 2013 г. Под мотото „Да разширим социалната закрила! Да премахнем детския труд!” през 2014 г. светът отбелязва за 12-и път Световния ден срещу детския труд – 12 юни. Целта е в този ден да се обърне специално внимание на проблемите, свързани с трудовата експлоатация на деца.

Осигуряването на равни възможности за децата за разкриване на техния потенциал зависи от семейната среда, в която растат. Всяка заплаха за семейството от икономически характер, като загуба на работата на някой от възрастните, или от здравословен характер – при сериозно заболяване или претърпяна трудова злополука, може да принуди децата да работят, за да запълнят липсите в семейния бюджет, смятат от Международната организация по труда. А данните на организацията за хората, които нямат достъп до адекватна социална закрила, са шокиращи - 5 млрд. души или около 73% от населението на света.

От организацията приканват държавите да въведат свой националноосигурителен праг, който да гарантира основно здравеопазване и основна защита за доходите.

Засега борбата срещу детския труд дава резултати – работещите деца са намалели с почти 80 млн. от 2000 г., когато те са били 246 млн., до 168 млн. сега. Конвенциите на МОТ за детския труд са едни от най-разглежданите по целия свят. Това може да се приеме и като знак за глобално световно движение за премахване на детския труд, особено в неговите най-тежки форми.

„Ние се движим в правилна посока, но прогресът все още е бавен. Ако искаме да сложим край на детския труд в обозримо бъдеще, се нуждаем от значително засилване на усилията на всички нива. Има 168 млн. добри причини да направим това”, смята изпълнителният директор на МОТ  Гай Райдър.

#Световния ден срещу детския труд #Международната организация по труда #Гай Райдър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници