72-годишен адвокат наследи Шимон Перес

72-годишен адвокат наследи Шимон Перес
Ривлин е наследникът на Шимон Перес. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

72-годишният адвокат и крайнодесен член на управляващата израелска партия Ликуд Реувен Ривлин беше избран от парламента за десетия президент на страната. Това стана след оттеглянето на Шимон Перес през юли.

Обявявайки резултатите от втория тур на гласуването, председателят на парламента Юли Еделстейн заяви, че Ривлин е победил центристкия си конкурент Меир Шеетрит с 63 на 53 гласа по време на тайното гласуване в 120-местния Кнесет.

Ривлин е известен и с решителната си подкрепа за демокрацията и гражданските права, която му спечели уважението на левицата и дори на членове на арабското малцинство в Израел. Той обаче ще има тежката задача да наследи Перес, чиято харизма и популярност му позволиха да надскочи предимно церемониалния президентски пост и да го използва, за да отправи политическо послание за мир.

Известният с приветливия си характер и остроумно чувство за хумор Ривлин категорично се противопоставя на създаването на палестинска държава и е твърд поддръжник на разширяването на израелската заселническа политика. Ривлин беше два пъти председател на парламента.

#Шимон Перес #Израел #Кнесет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници