1 млрд. лв. от фискалния резерв похарчени за месец

1 млрд. лв. от фискалния резерв похарчени за месец
Плащанията по обслужването на външния и вътрешния дълг на България и изплатените средства на селскостопанските производители са основните разходи, съобщиха от ведомството на Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към края на месец януари 2011 г. фискалният резерв на България е намалял до размер от 4 млрд. лв, което е с милиард по-малко спрямо 31 декември 2011 г., показват данните за изпълнението на Консолидираната фискална програма на Министерството на финансите.

Факторите, оказали влияние върху размера на фискалния резерв през януари 2012 г., са плащанията по обслужването на външния и вътрешния дълг на Република България и изплатените средства на селскостопанските производители.

Традиционно през януари са концентрирани и значителни по размер плащания по обслужването на държавния дълг на България съгласно Календара по обслужването на държавния дълг, отбелязват от финансовото ведомство.

Лихвеният календар също определя изплащането на 188,9 млн. лв. лихви по външни заеми и 48,6 млн. лв. лихви по вътрешни заеми през месец януари.

В началото на годината е изплатена и частта от вноската от централния бюджет на България за общия бюджет на ЕС, която възлиза на 62 млн. лв.

Спрямо месец януари 2011 г. общо разходите по консолидирания бюджет са нараснали с 45,0 млн. лв. (2,1%) основно поради изплатените национални доплащания към директните плащания за селскостопанските производители през януари 2012 година.

В края на месец януари Разплащателната агенция към ДФ „Земеделие“ извърши на един транш плащания в общ размер на 743,2 млн. лв., от които 645,5 млн. лв. са за сметка на ЕС и подлежат на възстановяване през следващ период.

Постъпилите приходи към края на месец януари са в размер на 1,9 млрд. лв., или 6,6% от планираните в бюджета за 2012 година.

Общата сума на данъчните постъпления към края на месец януари възлиза на 1,634 млрд. лв., което е 7,6% от годишните разчети. От преки данъци са събрани 241,9 млн. лв., а от косвени данъци - 938,4 млн. лв.

Приходите от ДДС са в размер на 588,9 млн. лв., а постъпленията от акцизи са 338,2 млн. лв. Приходите от мита възлизат на 8,7 млн. лв. Приходите от социалноосигурителни вноски за януари са 407,8 млн. лв.

#данъчни постъпления #акцизи #ДФ „Земеделие“ #бюджет #държавен дълг #Министерство на финансите #фискален резерв

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници