„Виваком“ се продава

„Виваком“ се продава
A A+ A++ A

Регистрираният в Люксембург холдинг „Вива Телеком“, създаден от ССBank, VTB Capital и други акционери, смята да продаде дела си във „Виваком“ (предишна Българска телекомуникационна компания, БТК) до два месеца, съобщава Club Z, като се позовава на анонимни инвеститори в Лондон.

Според информацията проспекти на „Виваком“ били раздадени на бъдещи инвеститори, тъй като настоящите собственици се стремят да преструктурират дълговете на компанията. През юли 2012 г. кредиторите на „Виваком“ приеха предложението за купуване от CCBank и руската VTB Capital (част от VTB Bank) и транзакцията беше завършена след одобрението на Върховния съд в Лондон през септември 2012 г.

CCBank, VTB Capital и кредиторите получиха 94,09 на сто от акциите на БТК чрез новосъздадената холдингова компания „Вива Телеком България“. След сделката дългът на телекома беше намален от 1,7 милиарда евро на 588 милиона евро.

През януари 2013 г. новите мажоритарни акционери организираха търг за оставащите акции в съответствие с българското законодателство. До 1 юли 2013 г. „Вива Телеком“ получи акции от 58 от публичните акционери на компанията и така увеличи дела си в компанията до 99,79 на сто.

В съответствие със статута на „Вива Телеком“ правителството притежава една преференциална акция (втори клас) чрез Министерството на транспорта, комуникациите и информационните технологии, което може да налага вето на решенията.

На 5 ноември 2013 г. компанията промени правния си статут на акционерно дружество и беше отписана от Българската фондова борса.

#Виваком

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници