Русия, Украйна и ЕС не се споразумяха по газовия въпрос

Русия, Украйна и ЕС не се споразумяха по газовия въпрос
В Брюксел в понеделник се проведе поредният кръг преговори във формат Украйна-Русия-ЕС за разрешаване на спорните газови въпроси. Снимка: sdelanounas.ru
A A+ A++ A

В Брюксел в понеделник се проведе поредният кръг преговори във формат Украйна-Русия-ЕС за разрешаване на спорните газови въпроси, предаде "Фокус".

Украинската делегация е под ръководството на министъра на енергетиката Юрий Продан. Тя пристигна първа  в представителството на Баден-Вюртемберг в ЕС, където се състоя срещата. Втора пристигна делегацията на ЕК под председателството на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Руската делегация е пристигнала трета.

Малко след началото на срещата Гюнтер Йотингер повтори пред журналистите вече известните договорености между страните и изрази надежда, че докато се водят преговорите, няма да има прекъсвания на доставките на газ.

Министърът на енергетиката на Украйна , Юрий Продан, преди началото на тристранните преговори Русия-Украйна-ЕС по газовия въпрос в Брюксел, заяви пред журналисти, че Киев както и преди е готов да погаси дълговете си за доставен руски газ само след съгласуване на цените.

Позицията на Русия е противоположна. Представител на руското министерство на енергетиката заяви, за готовност за началото на обсъждания за възможни отстъпки за газа за Украйна и отмяна на преминаването към предплащане, само ако Киев потвърди намеренията си да погаси дълга. Става въпрос за погасяване на задълженията за ноември-декември в размер на 1.45 милиарда долара и съгласуване на графика за заплащане на газа, доставен през април –май , на обща сума 3 милиарда долара.

На въпрос на журналисти ще потвърди ли погасяването на дълга, Юрий Продан отговори: „Само след това, след като бъде потвърдена цената”.

По-рано той нееднократно заявяваше, че Киев счита за справедлива цената от 268,5 долара за 1000 кубически метра и е готов оперативно да погаси дълга, разчетен по тази цена.

Тристранните преговори по газовите въпроси Украйна-Русия-ЕС продължиха дълго. Източник, близък до преговорите съобщава, че позициите на страните са известни и за сега не са се променили. След като срещата приключи, европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че преговорите за газа между Русия,Украйна и ЕС са отложени или за вторник вечер , или сряда сутрин.

#Русия #Украйна #ЕС #газ #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници