Асад щурмува бунтовния град Хомс „къща по къща“

Асад щурмува бунтовния град Хомс „къща по къща“
Бунтовник от Хомс край танк на Сирийската свободна армия с надпис „Свобода или нищо друго“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийската редовна армия превзе напълно бунтовния квартал Баба Ам в град Хомс, съобщиха службите за сигурност на страната.

Командващият бунтовниците от Сирийската свободна армия обаче заяви, че става въпрос за „тактическо изтегляне“ от квартала, предадоха АФП и БГНЕС.

По последни данни правителствените сили прочистват бунтовните квартали на града къща по къща и скоро ще наложат пълния си контрол. В операцията участва елитната Четвърта дивизия, командвана от брата на Асад Махер.

Най-малко седемнадесет цивилни бяха убити в крайните части на квартала, докато силите на режима поемаха контрол над района, а бунтовниците се изтегляха от позициите си.

Войници от силите на президента Башар Асад претърсват всеки район за бунтовници и извършват масови арести, съобщи Сирийската обсерватория за човешки права, цитирана от АФП.

В същото време Съветът по правата на човека на ООН осъди Сирия за широко разпространеното насилие, което може да се определи като престъпления срещу човечеството.

На среща в Женева в четвъртък, на която Сирия не беше представена, Съветът призова за спиране на нападенията срещу цивилни граждани. 37 държави гласуваха в подкрепа на резолюция за Сирия, предложена от страните от Персийския залив и подкрепяна от Запада.

Русия и Китай традиционно гласуваха против. Двете суперсили се възползваха от правото си да наложат вето на резолюцията за Сирия в началото на февруари заради опасенията си от повторен „либийски сценарий“ – чуждестранна намеса за свалянето на президента Башар ал Асад.

Русия обаче призова Сирия да приеме хуманитарния пратеник на ООН Валери Амос в страната, за да оцени ситуацията в градове като Хомс. В сряда сирийските власти отказаха на Валери Амос разрешение да влезе в Сирия, за да направи оценка на хуманитарната ситуация в страната. Посещението на бунтовния град й бе възложено от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

Заместник външният министър Генадий Гатилов заяви пред ИТАР-ТАСС в Женева, че Русия очаква положителния отговор на сирийското правителство в близките дни.

От средата на март 2011 Сирия е арена на сблъсъци между противници и привърженици на президента Башар ал Асад. По неофициални данни до момента са загинали над 7600 души, като всеки ден постъпват данни за жертви и от двете страни. През последните две седмици боевете в град Хомс ескалираха.

Великобритания пък реши да изтегли целия си дипломатически персонал от посолството в Дамаск заради влошената ситуация със сигурността в страната, съобщи дипломатически източник, цитиран от АФП.

Говорител на Форин Офис уточни, че Лондон не е скъсал дипломатическите отношения със Сирия. „Посолството им ще остане отворено, за да можем да имаме канал за връзка със сирийския режим“, добави той.

#Сирия #Хомс #Башар ал Асад #Сирийската свободна армия #бунтовници #ООН #Валери Амос #Русия #Китай #вето #ООН #престъпления срещу човечеството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници