59 убити в боеве между иракската полиция и джихадисти

59 убити в боеве между иракската полиция и джихадисти
Студентите от университета в Рамади напускаха днес сградата на ВУЗ-а. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 59 жертви взеха ожесточените боеве в северния иракски град Мосул. Там за втори пореден ден се противопоставят иракската полиция и джихадисти от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта".

Поне 21 са убитите при сблъсъците полицаи. Загубите на ислямистите са 38 души.

От 48 часа този голям град на северен Ирак е театър на стълкновения между иракските сили за сигурност и бунтовниците, които извършиха поредица от атаки в цялата страна, коментира БГНЕС. В петък загинаха 36 души.

Успоредно със събитията в Мосул, в западната провинция Анбар джихадисти от същата групировка завзеха университета на град Рамади и взеха студенти и преподаватели за заложници. В ход е операция на специалните сили на Ирак за освобождаването им.

Несигурността е един от най-сериозните проблеми на Ирак, където насилието всеки ден отнема живота на поне 25 жители на страната. Общо 4300 са жертвите на нападения от началото на годината, а само за месец май те са 900.

Иракските власти обясняват ескалацията с външни фактори и на първо място войната в съседна Сирия. Според някои дипломати обаче причината е враждебността на сунитското малцинство, което смята себе си за маргинализирано и малтретирано от доминираното от шиити управление на Ирак.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници