"Шоколаденият бос" Порошенко положи клетва за президент

"Шоколаденият бос" Порошенко положи клетва за президент
Порошенко встъпва в длъжност днес. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко положи клетва като държавен глава в събота. На церемонията присъстваха около 20 чуждестранни лидери, сред които вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и френският министър на външните работи Лоран Фабиюс.

Порошенко спечели вота с подкрепата на около 55% от избирателите, или 9,8 млн. души.  Най-сериозна подкрепа за него дойде от Западна Украйна, най-малко избиратели го подкрепиха в югоизточната част на страната.

Петият президент на Украйна Петро Порошенко от трибуната на парламента положи едната си ръка на Конституцията, а другата - на Пересопницкото Евангелие, и тържествено се закле във вярност на Украйна.

„Задължавам се с всичките си дела да отстоявам суверенитета и независимостта на Украйна, да работя за благото на родината и благосъстоянието на украинския народ, да отстоявам гражданските права и свободи, да съблюдавам конституцията на Украйна и законите на Украйна, да изпълнявам задълженията си в интерес на всичките си съотечественици и да укрепвам авторитета на Украйна по света", заяви Порошенко.

Редът по време на церемонията бе осигуряван от 3300 сътрудници на правоохранителните органи, съобщи пресслужбата на украинското вътрешно министерство.

В речта си пред Върховната Рада на Украйна при встъпване в длъжност Петро Порошенко се ангажира да запази единството на страната, която остава разделена. Той подчерта, че не приема компромис с Русия по европейската ориентация на страната си и относно принадлежността на Крим към Украйна.

По оценка на списание „Форбс" 48-годишният Порошенко, с прякор „Шоколадения крал", има състояние в размер на 1,6 млрд. долара. Възходът му започва с внос на какао на зърна в Съветския съюз през 1991 г. Оттам се създава изключително популярната фирма за шоколадови издалия „Рошен", която става основата на бизнес империята на Порошенко, включваща днес корабостроене и една от най-влиятелните телевизии в Украйна.

Междувременно обстановката в района остава неспокойна. Представители на народното опълчение на самопровъзгласилата се Луганска народна република отблъснаха въздушна атака над Луганск. Това съобщава ИТАР-ТАСС като цитира говорителя на републиката Владимир Иногородский.

„Имаше въздушна атака на състав от два безпилотни и два бойни самолета”, казва той. „Обявихме въздушна тревога. Открихме огън. Самолетите дойдоха от Харков - там са базирани. Част от тях продължават да облитат района”.

#Петро Порошенко #Украйна #Луганск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници