Дипломатически обрати: Путин и Камерън не се ръкуваха

Дипломатически обрати: Путин и Камерън не се ръкуваха
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Дипломатически совалки в Париж, Камерън и Путин не се ръкуват. Това в никакъв случай не е обичайната за такива случаи атмосфера – без ръкостискане.

Британският премиер Дейвид Камерън се срещна на парижкото летище Шарл Де Гол с президента Владимир Путин. Според руската осведомителна агенция Интерфакс, двамата мъже не са си подали ръка за поздрав.

Климатът на разговора е бил твърде хладен. Камерън е предал на руския държавен глава „няколко кристално ясни послания“, съобщи пък говорителката на Даунинг стрийт в Лондон след срещата.

Разговорът е продължил точно един час. Това е първата среща на Путин с някой от водещите западни политици след анексирането на Крим и началото на украинската криза. Камерън е настоял Путин да работи с новоизбрания украински президент Петро Порошенко.

„Нуждаем се от деескалация на напрежението, трябва да прекратим насилието и бягството на хората през границата. На тези фронтове трябва да направим нещо“, заявил Камерън след срещата.

Разговорът между двамата политици в четвъртък е една от многото срещи, които се проведоха в Париж. Освен Камерън в Париж са и американският президент Обама, заедно с държавния секретар Джон Кери. А също и руският външен министър Сергей Лавров. Всички са се събрали, за да отбележат 70-та годишнина от десанта в Нормандия. Политиците използват възможността за обсъждане на Кримската криза.

След срещата с Камерън Путин се видя и с френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец. Там са се засекли и Обама и Путин, след което обаче американският и френският президенти са отишли без руския президент да вечерят в ресторант край Триумфалната арка. На вечерята са присъствали и външният министър на САЩ Джон Кери и френския му колега Лоран Фабиюс.

Кери е провел преди това среща с руския си колега Лавров. На нея руският външен министър е настоял Съединените щати да повлияят на новоизбрания президент на Украйна Порошенко да прекрати „анти-терористичната операция“ срещу проруските въстаници в източната част на Украйна. Това каза Лавров след срещата: там умират мирни граждани, операцията е извън контрол. /"Шпигел"/

#Владимир Путин #Путин #Дейвид Камерън #Сергей Лавров #Джон Кери #Кери #Лавров #Камерън #Лоран Фабюс #Барак Обама #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници