"Газпром" отпусна още един ден за плащането на Украйна

"Газпром" отпусна още един ден за плащането на Украйна
Украйна трябва да изплати дълга си към "Газпром" до 10 юни. Снимка: www.cross.bg
A A+ A++ A

Руският газов гигант "Газпром" отпусна на Украйна още един ден, за да започне плащането на газа предварително или доставките могат да бъдат прекратени.

"По молба от украинската страна крайният срок за уреждане на проблемите с плащанията е отложен до 10 юни, защото 9 юни е национален празник в Украйна", се казва в изявление на "Газпром". Съобщението идва след като изпълнителният директор на компанията Алексей Милер проведе разговори с ръководството на украинската газова компания "Нафтогаз", Андрий Коболев в Берлин.

Припомняме, че "Газпром" вече даде една отсрочка на Киев. Крайният срок беше 3 юни, но бе отложен до 9 юни, след като Украйна направи плащане в размер на 786 милиона долара, за да покрие оставащите си сметки. Москва увеличи сумата, която Киев трябва да плати за руския газ до 500 долара за 1000 кубични метра газ. Това е най-високата цена на "Газпром" за европейските клиенти на компанията.

Количествата на руския газ, който се транспортира през Украйна се равняват на около 15% от потреблението в Европейския съюз.

#Газпром #Украйна #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници